Mikkelissä tehdään teatterin historiaa: Chaplinin klassikkoelokuva Diktaattori ensi kertaa Suomessa näyttämölle

Chaplinin klassikkoelokuva Diktaattori ensi kertaa Suomessa näyttämölle 2:19
Katso video: Mikkelin teatteri tekee kulttuuriteon ja nostaa näyttämölle Chaplinin klassikkoteos Diktaattorin ensi kertaa Suomessa.

Mikkelin teatterissa nähdään perjantaina eräänlaista historiaa. Diktaattori, Charles Chaplin hyytävä satiiri natsismin noususta nähdään ensi kertaa Suomessa näyttämöllä. Chaplin ennusti natsismin aiheuttamat hirmuteot paremmin kuin monet poliitikot, vaikka ohjaaja katuikin myöhemmin tätä elokuvaansa.

Chaplinin elokuva valmistui 1940. Karmeimmat tuhot, juutalaisten joukkomurhat olivat vasta edessä. 

Charles Chaplin on sanonut, että hän ei olisi tehnyt koko elokuvaa, jos olisi tiennyt, mitä oikeasti on tapahtumassa, muistuttaa Mikkelin näytelmän ohjaaja Snoopi Siren.

– Hän oli jonkinlainen elokuvan Jules Verne – profeetta. Hän vain visioi, että jotain tällaista se diktatuuri saattaa olla. Hän oli valitettavasti enemmän oikeassa kuin arvasikaan.

Diktaattoria paheksuttiin laajasti – myös Yhdysvalloissa

Elokuvaa paheksuttiin epäkorrektina jopa Yhdysvalloissa. Natsi-Saksassa se tietysti kiellettiin – ja sallittiin Saksassa lopulta hämmästyttävän myöhään, vuonna 1958. Espanjassa elokuva esitettiin vasta Fransisco Francon fasistihallinnon kukistumisen jälkeen 1975. Italiassa se on esitetty leikkaamattomana ensimmäisen kerran vasta 2002. Diktaattori irvailee armottomasti myös Benito Mussolinille.

Entäs tänään? Diktaattorit ovat yhä keskuudessamme.

– Teos on yhä valitettavan ajankohtainen, miettii pääosat esittävä Juha Pulli

Hän esittää Chaplinin tavoin sekä muistinsa menettänyttä juutalaista Parturia että arjalaista julmuria. Kuvitteellisen Tomainian valtion viiksekäs kansankiihottaja Hynkel on naurettava hahmo – ja kammottava

Näiden täysin erilaisten, mutta samannäköisten miesten kohtalot lopulta leikkaavat tosiaan – ilman, että Parturi tätä aluksi edes ymmärtää.

Kauhistuttavaa huumoria

– Aina löytyy ihmisiä, jotka haluavat paljon valtaa ja ajavat vain omia etujaan muiden kärsimyksistä piittaamatta, pohtii Juha Pulli.

– Siinä ihmiset sitten säästyvät tai eivät säästy. Eikä sillä ole väliä, miten läheisiä nuo ihmiset ovat diktaattorille.

Chaplinin huumori on tässä hänen ensimmäisessä äänielokuvassaan patamustaa. Hynkel määrää kaikki kapinoivat ammustehtaan työläiset ammuttaviksi, vaikka kenraali vieressä anelee, että mistäs me sitten löydämme päteviä työntekijöitä.

– He ovat erikoistuneita ammusten valmistajia. Annetaan heidän opettaa työ uusille ja ammutaan vasta sitten, pyytää kenraali.

Lavalla ei tarvitse imitoida

Juutalaisen Parturin ulkonäkö ja eleet noudattavat Chaplinin klassista kulkurihahmoa, myös näytelmäversiossa.

– Chaplinin perikunta hyväksyi päänäyttelijän, näytelmän Parturin pitää muistuttaa alkuperäistä. Samoin alkuperäinen kertomus ja tapahtumien aikakausi pitää säilyttää. Ei siis mitään modernisointia, kertoo ohjaaja Siren.

Kukaan ei mikkeliläisteatteria kuitenkaan vahdi.

– Tietynlaisella arvokkuudella olemme Diktaattoria käsitelleet, mutta emme lähde jäljittelemään alkuperäistä. Chaplin on mestari – ja hänen välineensä on elokuva. Emme me sitä voida peitota. Ei pärjätä, hymyilee Siren.

– Tietysti pääosan esittäjälle voi tulla paineita, kun tajuaa esittävänsä samaa roolia kuin Chaplin. Miten paljon yleisö tulee mittamaan, selviytyykö hän? Juha Pulli on teatterikorkeakoulun käynyt ammattilainen. Sanoin hänelle, että tee oma tulkinta, siihen meillä on lupa.

Pullille roolit ovat yhtä lailla "mahtavia ja mahdottomia". Hän päätti, että ei lähde imitoimaan Chaplinia, kun perikuntakaan ei tällaista vaadi.

– Parturi ajelehtii tapahtumista toiseen, asiat vain tapahtuvat hänen ympärillään. Hynkel taas on hyvin määrätietoinen – ja toisaalta ailahtelevainen.

Levoton ja Chaplin ja vahvat naiset

Charles Chaplin (1889–1977) oli koko lailla levoton mies, jolla riitti naisia. Lapsia hänelle oli 11, joista kahdeksan hän sai viimeisessä avioliitossaan 36 vuotta nuoremman Oona Chaplinin kanssa. Tämä liitto kestikin 34 vuotta Chaplinin kuolemaan saakka.

Chaplinilla oli lopulta vahvasti rauhaan pyrkivä, humanistinen elämänkatsomus, joka kaikuu Diktaattorissakin. Hänen naisensa olivat niin ikään vahvoja ja tasavertaisia, myös näyttämöllä. Näin kuvailee Diktaattorin naispääosa Hanna esittäjä Tuuli Anikari.

– Olen kasvanut Chaplinin elokuvien äärellä. Samoin kuin Nykyajassa, myös Diktaattorissa hän on kirjoittanut naisroolin tasavertaiseksi Parturin ja muidenkin juutalaisten miesten kanssa. Hanna on vahva ja valmis taistelemaan.

Lue myös:

    Uusimmat