Mainos

Mika Siirilä, 47, ei ole koskaan osannut lukea, mutta on hankkinut ammatin ja päässyt kunnanvaltuustoon – "Kyllä yksi mies menee mukana, vaikkei osaisi lukeakaan"

0:35
Mika Siirilä ei ole koskaan osannut lukea.

Kälviällä asuva Mika Siirilä ei ole koskaan osannut lukea. Hänellä on hahmotushäiriö, joka estää sanojen kokonaisuuksien hahmottamisen. Kirjaimet Siirilä erottaa. Lukutaidottomuus ei ole Siirilän vauhtia kuitenkaan hidastanut: hän on käynyt peruskoulun, autokoulun, ammattikoulun ja ollut kunnanvaltuustossa. 

Siirilä kertoo MTV Uutisille, millaista lukutaidottoman miehen elämä Suomessa on. Hän on nyt 47-vuotias ja työkyvyttömyyseläkkeellä, mutta hänellä on useampia kiinnostuksen kohteita, jotka pitävät kiireisenä. Tavoitteetkin pidetään korkealla: hän aikoo jälleen tauon jälkeen kunnanvaltuustoon. 

Suoritti peruskoulun suullisesti 

Siirilä suoritti peruskoulun suullisilla kokeilla ja lähti sitten maalarikouluun. Autokoulussa lukutaidottomuutta ymmärrettiin, koska opettaja oli Siirilän kaverin isä. Sielläkin Siirilä suoritti kokeet suullisesti ja sai ajokortin. 

Sittemmin Siirilä teki erilaisia töitä, hakeutui aikanaan kunnanvaltuustoon, pääsi sinne itse perustamansa poliittisen ryhmittymänsä "Kälviän uudet tuulet" saamilla äänillä vuonna 2005.

Hän perusti aikanaan myös oman romukauppansa. Vauhti on ollut huima, mutta osaltaan sitä selittää se, että hänellä on diagnosoitu ADHD. 

– ADHD aiheuttaa sen, että pitää pysyä liikkeellä, Siirilä pohtii. 

Ja puhelahjat – ne ovat auttaneet paljon. 

– Kun ulosanti on karkea, sitä pärjää. Jos olisi sisäänpäinkääntyneempi ihminen, sitä olisi paljon vaikeampi elää tätä elämää ja nykyaikaa. 

Kavereitakin Siirilällä on aina ollut. Ulospäinsuuntautuneisuus auttaa siinäkin. 

– Kun on puhelias ja heittää huumoria, ihmisiä kerääntyy ympärille. Kyllä yksi mies menee mukana, vaikkei se mies osaisi lukeakaan, Siirilä sanoo. 

Miten lukutaidoton selviää arjessa?

Kun MTV Uutiset tavoitteli Siirilää, vastaus tuli nopeasti sähköisesti. Vastauksen takana oli Siirilän vaimo Salla, joka vastaa pariskunnan taloudessa kirjoittamisesta ja lukutaitoa vaativista asioista.

Ennen kuin Siirilä ja hänen vaimonsa tapasivat, lukemista vaativissa tehtävissä puolestaan auttoivat Siirilän ystävät ja perhe. 

Siirilällä on kuitenkin monia muitakin keinoja pysyä ajan kärryillä. Televisiosta ja radiosta Siirilä katsoo kaikki ajankohtaisohjelmat. 

Lisäksi hän sanoo, että romut ovat hänelle edelleen rakas harrastus. Aika unohtuu romujen keskellä ja perheen koira Kira puolestaan rauhoittaa. 

– Kun koira tulee lötköttämään vierelle, se rauhoittaa, Siirilä pohtii. 

Pitääkö lukutaidottomuutta hävetä? 

Pohdimme lopuksi Siirilän kanssa lukutaidottomuuteen tai huonoon lukutaitoon liittyvää häpeää. 

– Pitäisikö sellaisen ihmisen, jolle ei kasva hiukset, hävetä sitä? Tai ihminen, jolta puuttuu käsi – pitäisikö sitä hävetä? Siirilä kysyy. 

Siirilä ei ole oppinut lukemaan ja syitä on etsitty lääkärissäkin. Syynä ovat Siirilän mukaan hahmotushäiriö ja lukemis- ja kirjoittamiskyvyn häiriö. Siirilä ei opi lukemaan, mutta päättäväisellä asenteellaan hän on saavuttanut monia asioita kuten kuka tahansa lukutaitoinen ihminen. 

Vaimostaan Siirilällä on paljon tukea. Hän suunnittelee nyt taas hakevansa kunnanvaltuustoon, mutta toisaalta hän sanoo, että elämässä voi tapahtua mitä tahansa vain. 

– Hiljakseen sitä koittaa vain lipsutella menemään. Mutta kunnallisvaaleihin tietysti lähdetään mukaan, Siirilä sanoo. 

Suomessa on täysin lukutaidottomia aikuisia kieli- ja viestintäasiantuntijoiden ylläpitämän Kielibaari-sivuston mukaan hyvin vähän.

Toiminnallinen lukutaito on aikuisilla yleisempää Kielibaari-sivuston haastatteleman lukutaitotutkija Sari Julkusen mukaan. Toiminnallinen lukutaito tarkoittaa, että ihminen pystyy lukemaan lyhyitä ja selkeitä tekstejä, jos ne ovat rakenteeltaan ja kieleltään selkeitä, yksinkertaisia ja tutuista aiheista kirjoitettuja. 

Huomenta Suomessa keskusteltiin suomalaisten lukutaidosta: 

6:32

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja