Mika Salo kertoo F1-tuomariston näkemyksen Romain Grosjeanin pelastumisen syistä: "Ajattelimme, että tuosta ei voi selvitä hengissä"

Bahrainin F1-kisan tuomaristossa istunut Mika Salo pitää selvänä asiana, että Halo-turvakaari pelasti Romain Grosjeanin hengen sunnuntain rajussa ulosajossa. Ensimmäiset kuvat turmapaikalta saivat tuomariston jo pelkäämään pahinta.

Grosjeanin auto otti yllättävän suunnan Sakhirin radan lähtötaistelussa, kun Haas-tallin auto suuntautui keskeltä suoraa jyrkästi teräskaiteisiin. Tällaista onnettomuutta on hyvin vaikea ennakoida.

MAINOS

Koko F1-kausi C Moressa!

Sakhirin GP suorana 4.–6.12.
Pe: harjoitukset klo 15.25 ja 19.25.
La: 3. harjoitukset klo 15.55, aika-ajot klo 18.55, ennakkotunnelmat klo 18.00
Su: Sakhirin GP klo 19.10, ennakkotunnelmat klo 18.00

Kaikki suorat ajolähetykset C More Maxilla ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa

Salon mukaan tuomaristo näki koko tapahtumaketjun alkaneen Lance Strollin ja Sebastian Vettelin välille tulleesta kontaktista. Itse turmatutkinta ei kuulu kisatuomaristolle, joten Salokaan ei siihen osallistu.

– Stroll ajautui kakkosmutkassa radalta ulos, meni radan ulkopuolelle ja palasi takaisin radalle. Silloin kaikki takaa tulevat joutuivat nostamaan (jalkaa kaasulta), kun Stroll tuli heidän eteensä, Salo tiivistää maanantaina MTV Urheilulle.

Kimi (Räikkönen) väisti vasemmalle hiekalle, ja Grosjean näki mahdollisuuden, kun oikealla oli pieni reikä. Hän tähtäsi sinne ja osuikin (Daniil) Kvjatin etupyörään ja lähti suoraan siitä aitaan.

Valtava tulipallo leimahti radalla, kun polttoainetankin sadan kilon lasti räjähti iskusta liekkeihin. Salon mukaan tilanteessa osui kuitenkin moni asia onnekkaasti yhteen.

– Se on ihan yksilökohtaista, miten kestät iskuja tai tuollaisia rasitteita. Luojan kiitos Romainilla oli hyvä toleranssi, ettei hän menettänyt tajuntaansa ja jäänyt sinne autoon. Hän toimi todella nopeasti.

– Näyttävä se oli kuin mikä, mutta kyllä me olimme kaikki ihan sokissa, kun näimme sen. Ajattelimme, että ei voi olla totta, tuosta ei voi selvitä hengissä. Ja yhtäkkiä Romain olikin siellä medical-auton vieressä, Salo hämmästelee.

Salo nostaa esiin pointin, että ohjaamon turvakaari puhkaisi itse asiassa auton etuosalle aukon teräskaiteesta. Halo-turvakaarta on pidetty ensitietojen perusteella ratkaisevana asiana Grosjeanin pelastumisessa.

– Kyllä se siltä näyttää, meidän mielestämme ainakin. Se on nyt muualla tutkittavana kuin meillä, mutta kyllä se siltä näyttää, että halo oli se, joka pelasti Romainin hengen. Se avasi amco-aitaan välin niin, että auto mahtui välistä, Salo perustelee.

Autojen turvallisuus on ottanut vuosikymmenten aikana isoja harppauksia eteenpäin. Salo ei usko, että hänen kilpauransa aikana vastaavasta olisi voinut selvitä hengissä.

– Minun aikanani tuosta olisi ollut henki veke ihan taatusti. Ei olisi ollut epäilystäkään.

Lue myös:

    Uusimmat