Mika Salminen kertoo kaksi syytä, miksi THL aikaisti suositusta koronarokotuksista – perusterveet alle 60-vuotiaat eivät välttämättä tarvitse lisäannoksia lainkaan

Mika Salminen: Näistä syistä koronarokotussuositusta aikaistettiin 3:30
Katso Mika Salmisen haastattelu!

THL aikaisti suositustaan neljänsistä koronarokotuksista osalle väestöstä. Uuden linjauksen myötä kaikki yli 60-vuotiaat ja kaikki yli 18-vuotiaat riskiryhmiin kuuluvat voivat saada neljännen rokotteen jo tämän kuun puolella, tai viimeistään elokuun alulla.

Neljännet rokotteet annetaan tarvitseville porrastetusti. Ensimmäisenä rokotetaan ne, joilla on suurin lääketieteellinen riski sairastua vakavaan koronatautiin.

Neljänsistä rokotteista ja niiden antamisen parhaasta ajankohdasta on käyty kesän aikana runsaasti keskustelua.

Osa poliitikoista ja lääkäreistä on sitä mieltä, että neljännet rokotteet tulisi antaa kaikille halukkaille viipymättä ja THL:ää on syytetty rokotusten panttaamisesta.

THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen kiistää, että aikaistamispäätöksen taustalla olisi vaikuttanut poliittinen paine.

– Tässä on kaksi syytä. Toinen on se, että Euroopan tautivirasto ja WHO julkaisivat omat suosituksensa aivan hiljattain ja tämä pani meidät katsomaan omaa ajatteluamme vähän uudestaan. Toisaalta myös selvisi, että kunnat pystyvät rokottamaan aikaisemmin, ainakin osa heistä.

Yksi syy aikaistamispäätökselle olivat kansainvälisten suositusten muuttuminen. Tapausmäärät ovat olleet kasvussa ympäri Eurooppaa.

– Olemme hitaasti, mutta varmasti nähneet tapausmäärien nousevan ja kuormitus sairaaloissa on lisääntynyt. Ehkä tässä on se optimaalinen kohta, jossa rokotuksia otetaan lisää.

Sen sijaan perusterveille alle 60-vuotiaille uusia rokotuskierroksia ei välttämättä ole tulossa lainkaan. 

– On hyvin mahdollista, että muut ihmiset eivät tarvitse lisärokotteita ollenkaan. Riski on niin pieni, nuoremmille ihmisille, ettei rokotus tuo siihen mitään lisää.

Yksi asiassa paljon puhuttanut näkökulma on eri kuntien erilaiset resurssit rokotusten antamiseen. Rokottaminen vaatii kunnilta panostusta, kuten henkilöstön irrottamista muista tehtävistä rokottamaan.

– Jos jatkuvasti muutaman kuukauden välein käytetään huomattava resurssi uudelleenrokottamiseen, kyllä se jostakin on pois. Silloin pitää joko kasvattaa kapasiteettia tai löytää optimaalinen tapa, jolla saadaan mahdollisimman suuri terveydellinen hyöty sopivalla resurssien käytöllä.

Johtajalääkärit eri linjoilla neljännestä rokotteesta

Millainen tilanne on eri kunnissa resurssien kannalta? Johtajaylilääkärit jyrkästi eri linjoilla. 

Lue myös:

    Uusimmat