Vitkutteleeko THL? HUSin Ruotsalainen ja Lapin Broas 4. rokotteista: "Nyt on aika rokottaa, välittömästi"

14:51
Katso video: Näin HUSin Eeva Ruotsalainen ja Lapin sairaanhoitopiirin Markku Broas patistelevat THL:ää aikaistamaan neljättä rokotuskierrosta.

Yli 60-vuotiailla, ei riskiryhmiin kuuluvilla, koronarokotuksesta on kulunut jo pitkä tovi ja samalla omikronin alavariantit leviävät Suomessa. THL:n on ilmoittanut rokotusten alkavan elokuun puolivälissä, mutta samalla Euroopan tartuntatautiviranomaisen mielestä rokotusten pitäisi alkaa heti.

Ensimmäiset yli 60-vuotiaat suomalaiset saivat kolmannet koronarokotuksensa vuodenvaihteessa, joten rokotuksesta on heillä jo yli puoli vuotta aikaa. Tutkimustieto tukee sitä, että rokotteet ovat tälle ikäryhmälle nyt taas ajankohtaiset, Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas sanoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ilmoitti tuoreeltaan tarkastelevansa aiemmin antamaansa suositusta vielä uudelleen. Aiemmin viesti on ollut, että rokotukset alkavat elokuun puolivälissä.

Vitkutellaanko rokotusten käynnistämisessä?

– Neljänsistä rokotteista on tutkimustietoa, että ne ehkäisevät vakavaa tautia, sairaalahoitoa ja kuolleisuutta. Mielestäni olisi syytä ryhtyä rokotuksiin saman tien, sanoo Broas.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri oli valmiina jakamaan rokotteita jo viime keväänä, apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen muistuttaa.

– Huhtikuussa olimme valmiudessa ja odotimme HUS-kuntien kanssa, että suositus tulisi kaikille yli 70-vuotiaille, ei pelkästään riskiryhmille, ja valmistauduimme rokottamaan. Suositusta ei ole vieläkään kuulunut, ainoastaan uusi aikataulutus 15.8. alkaen yli 65-vuotiaille ja siitä alaspäin hitaasti.

– Tilanne on nyt se, että 3. rokotteiden suojateho ikääntyneille ja riskiryhmille on hiipumassa, Ruotsalainen sanoo.

Ruotsalainen muistuttaa, että omikronin alavarianttien aiheuttama aalto on alkamassa. Hänen mukaansa HUSin alueella rokotusten aikaistamiseen on välitön valmius.

– Nyt on aika rokottaa, välittömästi. Ei vasta kuukauden tai kahden kuukauden kuluttua yli 65-vuotiaita, Ruotsalainen painottaa.

THL antoi ennakkotietoa rokotuksiin valmistautumiseksi

THL kertoi viikko sitten aikovansa suositella neljänsiä rokotuksia loppukesästä porrastaen niin, että viimeisenä 1.9. rokotukset laajenisivat 12–59-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville. 

Toistaiseksi perusterveille kolme rokotetta katsotaan riittäväksi. 

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kommentoi Ylelle eilen, että THL katsoo vielä ECDC:n ja EMA:n suosituksen taustat, ja tarvittaessa rokotuksia voidaan aikaistaa Suomessakin.

THL kertoi antavansa ennakkotietoa rokotusten alkamisesta, jotta sairaanhoitopiireillä olisi mahdollisuus valmistautua rokottamiseen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja