Mika Kalliolle vaaditaan vankeutta talousrikoksista – syytteiden ytimessä kahdeksan euron kauppa

Syyttäjä vaatii entiselle ratamoottoripyöräilijä Mika Kalliolle rangaistusta talousrikoksista. Asian käsittely alkoi Pirkanmaan käräjäoikeudessa tänään.

Syyttäjän mukaan Kallio, 41, on vuonna 2015 tarkoituksellisesti hävittänyt tai muuten luovuttanut omaisuuttaan niin, että on itse aiheuttanut itsensä maksukyvyttömäksi tulemisen tai muuten oleellisesti pahentanut omaa maksukyvyttömyyttään. Lisäksi syyttäjä katsoo Kallion salanneen omaisuuttaan tai antaneen muuten harhaanjohtavaa tietoa ulosottoselvityksessä keväällä 2017, jotta hän onnistuisi saattamaan omaisuuttaan velkojiensa ja ulosoton ulottumattomiin.

Syyttäjä katsoo, että rikoksilla on tavoiteltu huomattavaa taloudellista hyötyä ja että niitä on pidettävä kokonaisuutena arvostellen törkeinä.

Syyttäjä vaati haastehakemuksessa Kalliolle aluksi yhteensä yli kahden vuoden pituista vankeusrangaistusta, mutta käräjäkäsittelyn aikana vaatimus lieveni puolentoista vuoden ehdolliseksi rangaistusvaatimukseksi.

Käräjäoikeudelle toimittamassaan kirjallisessa ennakkovastauksessa Kallio myöntää syytteet. Hän katsoo, että oikeudenmukainen seuraus olisi noin yhden vuoden ehdollinen rangaistus.

Syyttäjä: Yhtiön osakekanta myytiin kahdeksalla eurolla

Syyttäjän haastehakemuksen mukaan Kallio lainasi omistamalleen yhtiölle omia varojaan siten, että yhtiön kirjanpidossa vuonna 2015 on ilmoitettu yhtiön olevan Kalliolle velkaa runsaat 522 000 euroa ja pääomalainaa 250 000 euroa, eli yhteensä noin 772 000 euroa. Muut yhtiön velat ovat olleet noin 1,14 miljoonaa euroa, minkä lisäksi yhtiö on omistanut Valkeakoskella sijaitsevan noin miljoonan euron arvoisen kiinteistön.

Syyttäjän mukaan rikos on tehty siten, että Kallio on vuonna 2015 myynyt omistamansa yhtiön osakekannan toisen henkilön edustamalle virolaiselle yhtiölle yhteensä kahdeksan euron kauppahinnalla.

– Osakekantakauppaa on pidettävä, yhtiön omistaman kiinteistön veroilmoituksen mukainen arvo ja yhtiön muille kuin Kalliolle itselleen olevat velat huomioon ottaen, yli 675 000 euroa alihintaisena, kirjoittaa syyttäjä haastehakemuksessa.

Kaupan jälkeen Kallion henkilökohtaisia verovelkoja tuli vireille ulosottoperintään yli 926 000 euroa.

Syyttäjän mukaan Kallio on ulosottoselvityksen jälkeen täsmentänyt ilmoitustaan niin, että ennen virolaisyhtiön kanssa tehtyä osakekantakauppaa hän olisikin siirtänyt osan harjoittamastaan sijoitustoiminnasta belizeläiselle yhtiölle.

Syyttäjä katsoo, että kyseessä on ollut valeoikeustoimi tai keinotekoinen järjestely, jolla Kallio on pyrkinyt siihen, ettei hänen omaisuutensa olisi velkojien ja ulosoton ulottuvilla.

Menestyksekäs ratamoottoripyöräilijä

Mika Kallio on viime vuosien menestyksekkäin suomalainen ratamoottoripyöräilijä. Valkeakoskelainen on saavuttanut kolme MM-hopeaa ja yhden MM-pronssin.

Kallio ajoi ratamoottoripyöräilyn MM-sarjassa vuodesta 2001 vuoteen 2020. Kallion uraan tuli kuukausien tauko vuonna 2018 polvivamman takia, mutta hän palasi radoille kaudella 2019 ja sijaisti seuraavalla kaudella Portugalin marraskuisen gp-viikonlopun ajan sairastunutta kuljettajakollegaa.

Kallio on toiminut myös KTM-tallin testikuljettajana.

Kallio ajoi MM-hopealle 125-kuutioisissa vuonna 2005 ja 2006 ja siirtyi sen jälkeen 250-kuutioisiin, joissa ylsi kaudella 2008 kolmanneksi. Ratamoottoripyöräilyn arvostetuimmassa MotoGP-luokassa Kallio aloitti kaudella 2009, ja hänet valittiin tuolla kaudella luokan parhaaksi tulokkaaksi. Hän kilpaili Ducatilla pääluokassa myös kauden 2010.

Ennen paluutaan MotoGP-luokkaan Kallio ajoi Moto2-luokassa kaudet 2011–2015, joista kausi 2014 toi sarjan MM-sarjan kakkossijan.

Lue myös:

    Uusimmat