Mika Häkkinen pelkäsi koko uransa puolesta, kun hän pyrki paniikissa kisaan ja päätyi putkaan: "Siellä istuin ja melkein pillittelin"

Mika Häkkinen koki pelonsekaisia tunteita 28 vuotta sitten ennen Iso-Britannian kilpailua. Hän kertoi omalla Facebook-sivullaan vuoden 1992 Silverstonen kisasta tapahtumasarjan, jonka hän pelkäsi vaikuttavan koko uraansa.

Häkkinen oli ajanut jo kokonaisen kauden 1991 Lotuksella ja seuraavalla kaudella alkoi tulla jo tulosta: ennen Silverstonea Häkkinen ajoi Ranskassa upeasti neljänneksi.

Silverstonessa kaikki meni mainiosti myös sunnuntaiaamuun saakka. Plakkarissa oli yhdeksäs lähtöruutu sunnuntain kisaan, ja Häkkinen oli mennyt lauantaina aikaisin nukkumaan, mutta nukkui pommiin.

– Voit kuvitella, mikä paniikki, kun avaat silmät ja ikkunasta näkyy vähän valoa, herätyskello ei ole soinut ja ensimmäinen ajatus on, että nyt mä nukuin pommiin. Nyt on grand prix! Ei tämä voi olla totta, Häkkinen muistelee paniikkiaan videolla.

Matkaa radalle oli viitisentoista kilometriä, mutta Silverstonen radan lähistöllä on kisaviikonloppuina tunnetusti kovat ruuhkat. Häkkinen oli ennakoinut tämän, mutta kun unet menivät pitkiksi, valmistautuminen vesittyi. Hän oli parikymmentä minuuttia aikataulustaan perässä, mutta mukana ollut ystävä oli myös nukkunut pommiin ja aikataulu vain venyi.

Kun Häkkinen kurvasi Milton Keynesissa sijainneelta hotelliltaan maantielle, edessä oli käsittämätön ruuhka.

– Katsoin kelloa, että ei jumankauta. Kauhea paniikki, että ei tämä ole totta.

"En välitä vaikka olisit Nigel Mansell"

Häkkinen tajusi, että myöhästyy vielä tuolloin ajetusta sunnuntain warm-upista. Hän piti myös varmana, että myöhästyy itse kilpailusta. Pian eteen tuli risteys, jossa oli moottoripyöräpoliisi passissa. Häkkinen kysyi, josko saisi ajaa väärää puolta, että ehtii kilpailuun.

Lupa irtosi ja Häkkinen lähti varovasti ajamaan väärää kaistaa kohti kisapaikkaa. Paine helpotti, etenkin kun peruutuspeiliin ilmestyi kaksi moottoripyöräpoliisia valot vilkkuen.

– Ajattelin, että "jes, tässähän saadaan vielä apuja, että päästään nopeammin". Pistin vähän kaasua lisää ja juuri ennen kuin pääsen kääntymään varikkoalueelle, siinä on poliisi merkin kanssa pysäyttämässä, Häkkinen kertaa.

Hänet pysäyttänyt poliisi ei ollut lainkaan tyytyväinen. Häkkinen yritti selittää, että on saanut luvan ajaa väärää puolta ja hänellä on kiire F1-kisaan.

– Sanoin, että minun nimeni on tämä ja tämä, ja poliisi sanoi, että "jaaha, minä en välitä, vaikka olisit Nigel Mansell", Häkkinen naurahtaa.

Selittelyt eivät auttaneet, vaan Häkkiselle ilmoitettiin, että hän on rikkonut liikennesääntöjä ja hänet viedään putkaan.

– Putkaan! Sanoin, että älkää nyt jumankauta. Häkkinen viedään putkaan ennen grand prix'tä, nythän tämä ura lähti oikein noususuhdanteeseen, hän muistelee.

– Sitten istuin siellä putkassa ja pillittelin melkein, että nyt kaikki on menetetty.

Radalta kuului jo moottorin jylinää, kun Häkkinen nieleskeli kohtaloaan. Tallipäällikkö pamahti paikalle Häkkisen sanoin hermorauniona ja sai jotenkin puhuttua kuskinsa pois putkasta. Kuski pikavauhtia työpaikalle ja kisaan. 

Häkkinen onnistui lopulta kisassa loistavasti, kun hän nousi kuudenneksi ja nappasi yhden MM-pisteen. Hän oli tuon kauden MM-sarjassa kahdeksas 11 pisteellään.

Silverstonen tilanne johti myöhemmin oikeudenkäyntiin.

– Poliisi sitten loppujen lopuksi myönsi, että he olivat väärässä ja olin saanut luvan ajaa väärällä puolella tietä. Se oli käsittämätön tilanne, mutta ymmärsin poliisiakin siinä. He olivat aika paineessa, koska autoja oli siellä sun täällä, Häkkinen sanoo.

Yksi oppi jäi myös kouriintuntuvasti mieleen.

– Ei kannata nukkua pommiin.

Lue myös:

    Uusimmat