Mika Aaltola: Venäjä on siirtymässä omaan versioonsa fasismista, rusismiin – eikä vaara rajoitu vain Ukrainaan

Onko Putinilla syytä voitonjuhliin? 10:03
Onko Putinilla syytä voitonjuhliin? Haastattelussa kenraalimajuri evp Pekka Toveri ja entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen.

Venäjä on siirtymässä venäläiseen versioon fasismista eli rusismiin, kirjoittaa Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola Twitterissä.

– Venäjä tuhoamissota Ukrainassa on ajuri ja oire maan siirtymiselle rusismiin, venäläiseen versioon fasismista. Mikä tahansa vastarinta tukahdutetaan maan sisällä. Kuvitelluilla valtion vihollisilla kiihotetaan kansaa.

Fasismi tarkoittaa totalitaristista ja kansallismielistä liikettä. Siihen kuuluu yleensä opposition hiljentäminen voimakeinoin ja diktaattorimainen valtionjohto.

Rusismilla puolestaan viitataan ajatukseen fasistisesta Venäjästä, joka pyrkii laajentumaan sotilaallisen voiman avulla. Termiä on käytetty jo 90-luvulla, ja esimerkiksi Krimin valloituksen aikaan vuonna 2014.

Venäjän hyökkäyssodan alettua se on kuitenkin noussut uudella tavalla keskusteluihin.

Aaltola: Venäjä näkee ukrainalaiset alempiarvoisina

Aaltolan mukaan Venäjän toimissa on nähtävissä merkkejä kansallismielisestä ajattelusta, jossa muut kansat nähdään alempiarvoisempina.

– Ukrainassa tuhoamisvimma kohdistuu "alempiarvoisiin" ja epäinhimillistettyihin ukrainalaisiin. Paradoksaalisesti heidän puhdistamisensa eri väkivaltametodein nähdään miltei parantavana toimintana. Samalla se makaaberilla tavalla todistaa Venäjän ”jaloudesta” herrakansana.

Aaltolan mukaan Venäjän asevoimien heikkous on asettanut rajat julmalle näytelmälle Ukrainassa, mutta vaara ei oli sielläkään ohi.

– Samalla pitää muistaa, ettei Venäjän haaste ei rajoitu vain Ukrainaan, vaan yleisempi. Venäjän kanssa pitää olla tiukka vuosien ajan. Padota sen leviämistä, missä tahansa.

Katso myös: Venäjän presidentti Vladimir Putin pitää kiinni syistään hyökätä Ukrainaan – kehuu venäläisjoukkojen toimintaa

Venäjän presidentti Vladimir Putin pitää kiinni syistään hyökätä Ukrainaan – kehuu venäläisjoukkojen toimintaa 1:51

Lue myös:

    Uusimmat