Mika Aaltola: On normaalia, ettei presidentti saanut Ukrainan pyyntöä käydä keskustelua hävittäjistä

HS: Ukraina on esittänyt pyynnön Hornetien luovuttamista koskevasta keskustelusta – katso Mika Aaltolan analyysi 14:42
HS: Ukraina on esittänyt pyynnön Hornetien luovuttamista koskevasta keskustelusta – katso Mika Aaltolan analyysi

Pyyntö käydä keskusteluja hävittäjistä kuulostaa Ukrainan näkökulmasta hyvin järkevältä, arvioi Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola.

Helsingin Sanomat on kertonut, että Ukraina on ehdottanut Suomelle neuvotteluita hävittäjistä yhdessä Yhdysvaltain kanssa. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on kertonut MTV Uutisille, että hänelle ei pyyntöä keskusteluista ole esitetty.

Aaltolan mukaan ei ole poikkeuksellista, että Ukrainan pyyntöä hävittäjäkeskustelujen käymisestä ei olisi toimitettu tasavallan presidentille. Normaaleja virallisia reittejä pitkin esitetty pyyntö voi päätyä presidentin pöydälle prosessin aikan myöhemminkin. Sitä ei tarvitse toimittaa suoraan Niinistölle.

Ovatko ukrainalaiset jatkaneet keskusteluja Horneteista, presidentti Niinistö? 2:40
Katso video: Näin presidentti Niinistö kommentoi mahdollisuutta luovuttaa Ukrainaan Suomessa käytöstä poistettavia Hornet-hävittäjiä.

Aaltola: "Sota Ukrainan kannalta musertava"

Aaltola on varma, että Ukraina on esittänyt vastaavia pyyntöjä muuallekin. Hän arvioi, että Ukrainan toiminnassa on ymmärrettävää yhtälailla tietty toiveikkuus kuin epätoivokin. Ukraina tarvitsee tukea, erityisesti aseita, voimakasta vihollista vastaan ja pyytää sitä eri suunnista.

– Sota on heidän kannaltaan musertava. Venäjän ylivoima on kuitenkin vielä melkoinen, Aaltola toteaa.

Aaltolasta Ukrainan käyttäytyminen tässä tilanteessa on tavattoman loogista ja selvää. Siinä eri mailta, Suomi mukaan lukien, pyydetään yhä enemmän ja enemmän tukea.

– Kysymys on Ukrainan selviytymisestä, hän sanoo.

Voiko Suomi antaa enemmän aseita Ukrainaan Naton jäsenenä, Mika Aaltola? 0:45
Voiko Suomi antaa enemmän aseita Ukrainaan Naton jäsenenä, Mika Aaltola?

Lue myös:

    Uusimmat