Ukraina alkaa saada kaipaamiaan hävittäjiä ulkomailta: Slovakia lahjoittaa 13 MiG-29-hävittäjää

Slovakia lahjoittaa 13 MiG-29-hävittäjää Ukrainalle, Slovakian pääministeri Eduard Heger kertoo Twitterissä.

Hegerin mukaan Slovakian hallitus päätti asiasta perjantaina.

Hävittäjien lisäksi Slovakia aikoo toimittaa Ukrainalle Kub-ilmatorjuntajärjestelmän, Heger kertoi.

Puolustusministeri Jaroslav Nadin mukaan hävittäjien toimittaminen Ukrainaan kestää muutamia viikkoja.

Aiemmin myös Puola on kertonut lahjoittavansa samaisia MiG-29-hävittäjiä Ukrainalle. Torstaina uutisoitiin, että Puola aikoo toimittaa ensimmäiset hävittäjänsä lähipäivinä. Sekä Slovakia että Puola ovat sotilasliitto Naton jäseniä.

Ukraina on pyytänyt läntisiltä kumppanimailtaan hävittäjiä jo pitkään. Pääasiassa Ukrainan toiveissa on ollut saada nykyaikaisempia yhdysvaltalaisia F-16-hävittäjiä. MiG-29 on Neuvostoliitossa 1980-luvulla käyttöön otettu hävittäjä.

Venäjä vastasi perjantaina hävittäjäuutisiin ilmoittamalla, että Puolan ja Slovakian lahjoittamat hävittäjät tuhotaan.

Politico: Kiinalaisyritykseltä yli tuhat kivääriä Venäjälle

Kiinalaisyritykset ovat lähettäneet Venäjälle sotatarvikkeita viime vuonna, Politico-lehti uutisoi hankkimiensa tullitietojen perusteella perjantaina. Kiinan hallinto on vakuuttanut, ettei se auta Venäjää sodassa, vaikka Kiina pitääkin yllä lämpimiä suhteita Venäjään.

Tullitietojen mukaan kiinalaisyrityksistä on toimitettu Venäjälle ainakin rynnäkkökiväärejä, lennokkeja ja suojaliivejä, Politico kertoi.

Lehden mukaan lähetykset olisi toimitettu Venäjälle Turkin ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien kautta kesäkuun ja joulukuun välisenä aikana.

Rynnäkkökiväärejä lähetettiin Politicon tietojen mukaan kaikkiaan tuhat kappaletta kesäkuussa. Toimituksesta vastasi China North Industries Group Corporation -niminen yritys, joka on lehden mukaan yksi Kiinan suurimmista valtio-omisteisista puolustusalan yrityksistä.

Lennokkien osia toimitettiin Venäjälle kaikkiaan 12:ssa eri lähetyksessä loppuvuoden aikana. Kiinalaisia suojaliivejä taas lähetettiin yli 12 tonnin edestä niin ikään loppuvuonna.

2:10
Biden on ristitulessa Ukrainan tukemisesta – lähettääkö F16-hävittäjiä vai eikö?

Juttua on korjattu. MiG-29-hävittäjä otettiin käyttöön 1980-luvulla. Aiemmin jutussa kerrottiin virheellisesti, että hävittäjä olisi kehitetty 1980-luvulla. Juttu perjantailta 17.3.2023.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja