Niinistön mukaan ukrainalaiset eivät ole olleet presidenttiin yhteydessä Horneteista – "Jos joku haluaa keskustella, niin keskustellaan"

Ovatko ukrainalaiset jatkaneet keskusteluja Horneteista, presidentti Niinistö? 2:40
Katso video: Näin presidentti Niinistö kommentoi mahdollisuutta luovuttaa Ukrainaan Suomessa käytöstä poistettavia Hornet-hävittäjiä.

Asian ytimessä -ohjelmassa vierailleen presidentti Niinistön mukaan keskustelu Hornetien käytöstä ei ole ongelma. 

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön mukaan Ukrainasta ei ole oltu ainakaan häneen yhteydessä liittyen Horneteihin. 

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi aiemmin Ukrainan-vierailullaan, että Suomessa voitaisiin keskustella käytöstä poistuvien Hornet-hävittäjien luovuttamisesta Ukrainaan. Myöhemmin Marin kertoi keskustelleensa Horneteista Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa. 

– Pidän luonnollisena, että ukrainalaisia kovasti kiinnostaa. Siellähän jo nähtiin mediassa reaktioita, joissa oli selvästi vähän yliluettu tuo tilanne. Jos nimike hävittäjä on ylipäätään esillä, niin totta kai he sitä seuraavat ja varmasti tulevat seuraamaan, sanoo Niinistö. 

"En ole mukana missään sellaisessa, jossa vaarannetaan Suomen puolustuskykyä"

Marin on peräänkuuluttanut keskustelua siitä, mitä Suomi vanhoilla Horneteillaan tekee, kun uudet hävittäjät saapuvat.

Niinistön mukaan keskustelua voidaan käydä mistä tahansa. 

– Jos joku haluaa keskustella, niin keskustellaan. Ei siinä mitään ongelmaa ole. 

Niinistö huomauttaa, että sotilasasiantuntijat ovat esittäneet yhtälöitä ja näkemyksiä, joiden mukaan Hornetien luovutus ei olisi yksinkertaisinta. 

– Ei se mikään yksinkertainen asia ole, että annetaan tuosta pois loppuun käytettyjä hävittäjiä.

Niinistön mukaan asiasta on kuitenkin aikaa käydä keskustelua, sillä ensimmäinen osa Horneteista on poistumassa aikaisintaan kahden tai kolmen vuoden päästä. Todennäköisesti tuolloin käytöstä poistuvat heikoimmat koneet. 

– Minusta on syytä tehdä selväksi, että nyt lähdettäisiin toiminnassa olevia hävittäjiä ja täällä tarpeellisia jonnekin luovuttamaan. Minä en ole mukana missään sellaisessa, jossa vaarannetaan Suomen puolustuskykyä. 

Otsikkoa muutettu 23.3. klo 9.00: Otsikkoon lisätty täsmennys, että Ukrainasta ei olla oltu yhteydessä presidentti Niinistöön itseensä hävittäjäasian tiimoilta. 

KOKO PRESIDENTIN HAASTATTELU JA ASIAN YTIMESSÄ -LÄHETYS KATSOTTAVISSA MTV KATSOMOSSA. 

Lue myös:

    Uusimmat