Miina Äkkijyrkän lehmät päätyivät herkkusuiden lautasille

Tarkkasilmäiset kuluttajat saivat viime vuoden lopussa tilaisuuden maistaa harvinaista tuotetta: uhanalaisen kyytön lihaa. Lihaerä oli peräisin Miina Äkkijyrkän Skatan tilalta. Miten ihmiset suhtautuivat erikoiseen herkkuun?

Taiteilija Miina Äkkijyrkkä on noussut viime kuukausina otsikoihin kyyttöjensä vuoksi. Äkkijyrkkä asutti vuodesta 1996 Helsingin Vuosaaressa sijaitsevaa Skatan tilaa itäsuomalaisen nautakarjansa kanssa, kunnes Helsingin kaupunki sanoi vuokrasopimuksen irti.

Äkkijyrkälle tuli eteen ongelma: minne sijoittaa kyytöt? Uutta soveltuvaa tilaa ei löytynyt, ja osa kyytöistä päätyi vuoden lopulla teuraaksi. Apuun hankalassa tilanteessa tuli Lihatukku Veijo Votkin Oy:n toimitusjohtaja Veijo Votkin.

− Miina soitti minulle ja sanoi, että joukko kyyttöjä on teurastettu edellisenä päivänä. Hän ei tiennyt, mitä tehdä lihojen kanssa. Sanoin, että lähetä ne meille, Votkin kertaa.

Harvinaiset kyytönlihat tulivat myyntiin viime joulun alla. Suurin osa varattiin etukäteen, ja loput lähtivät kuluttajien matkaan muutamassa päivässä.

− Oli käsittämätöntä, miten nopeasti ne menivät kaupaksi, Votkin taivastelee.

Rahallinen arvo pieni

Veijo Votkin Oy kertoi avoimesti, että lihaerä oli peräisin Äkkijyrkän tilalta. Veijo Votkin ei näe moitittavaa siinä, että lihatukku laittoi myyntiin uhanalaiseksi luokiteltavan alkuperäiskarjan lihaa.

− Miina oli saanut määräyksen, että kyytöt tuli hävittää tilalta. Me halusimme auttaa häntä ja siinä sivussa tarjota kansalle kertaluontoisen makuelämyksen.

Votkin harmittelee, että moni on sortunut luulemaan lihatukun tehneen Äkkijyrkän lihoilla elämänsä tilin.

− Kyytönlihan tuotosta ei saa millään näkökulmalla taloudellisesti kannattavaa. Myimme lihaerän pois käytännössä omakustannehintaan.

Lihan suosiosta huolimatta ilmoille kajahti myös soraääniä.

− Sain muun muassa yhden arvostelevan sävyisen sähköpostin. Esitin lähettäjälle vastakysymyksen: Meillä ei ole navettaa, Miinalla ei ole kyytöille sijoituspaikkaa. Mikä olisi ollut tilanteeseen toinen vaihtoehto?

"Emme himoitse lihoja"

Veijo Votkin palasi äskettäin lomamatkalta. Hän aikoo selvittää ensi tilassa, mikä on Äkkijyrkän loppujen kyyttöjen tilanne.

− Sanoin Miinalle ennen lomaani, että mikäli eteen tulee tilanne, ettei sijoituspaikkaa löydy, otamme loputkin kyytöt, Votkin kertoo.

Votkin korostaa, että myös hänen mielestään kyytöt kuuluisivat ensisijaisesti muualle kuin teurastamoon.

− Emme me mitenkään himoitse kyseistä lihaa. Mutta jos ei ole muuta vaihtoehtoa, haluamme auttaa.

Miina Äkkijyrkkä ei ollut halukas kommentoimaan tämän hetkistä tilannettaan.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja