Mainos

Mihin hävisi aituritähden dopingnäyte? Norjalaislehti jyrisee skandaalista

0:42
Abderrahman Samba haastattelussa Pariisin ennätysjuoksunsa jälkeen vuonna 2018.

Qatarilaistähti Abderrahman Samba voitti 400 metrin aidat Aasian kisoissa Indonesiassa 2018, mutta myös hänen dopingtestinsä katosi kolmen kuukauden päästä. Norjalaislehti Dagbladet jyrisee tapauksen yhteydessä dopingskandaalista.

Maailman antidopingtoimisto Wada oli pyytänyt Aasian kisajärjestäjiä pitämään huolta näytteistä, mutta pyyntöä ei ollut noudatettu. Urheilijoiden näytteet katosivat "niin pian kuin mahdollista", kolmen kuukauden kuluttua. Dagbladet nostaa yksittäisenä urheilijana tässä yhteydessä esille kisojen tähtiin lukeutuneen Samban.

Arvokisojen näytteiden uudelleentestauksessa on vuosien kuluessa paljastunut useita käryjä, kun menetelmät ovat kehittyneet. Dagbladet alleviivaa jutussaan, että aiempien näytteiden uudelleentestaus on osaltaan avainasemassa puhtaan urheilun takaamiseksi. 

– Urheilun luotettavuuden kannalta tämä on skandaali, Dagbladet kirjoittaa.

Aasian olympiakomitea on vastannut Wadalle niin, ettei sillä ole ollut "aikomusta säästää testejä laboratoriossa pidempään kuin sopimuksessa vaaditun kolmen kuukauden ajan". 

Dagbladet spekuloi avoimesti, että niille, joilla on muita intressejä kuin puhtaan urheilun takaaminen, testien nopea hävittäminen on tärkeää.

Abderrahman Samba voitti viime vuonna Aasian kisojen 400 metrin aidat kisaennätyksellä 47,66. Hän paransi Aasian kisojen ennätystä tänä vuonna entisestään aikaan 47,51.

Samban ennätys 400 metrin aidoissa on viime vuonna Pariisissa juostu 46,98. Sillä hän on kaikkien aikojen kakkossijalla, edellään vain yhdysvaltalainen maailmanennätysmies Kevin Young (46,78).

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja