Mainos

Migri pohtii ihmiskaupan uhrien käännyttämistä Italiaan vastedes tarkemmin

Maahanmuuttovirasto (Migri) kertoo saaneensa tammikuisella Italian-matkalla tietoja, jotka vaikuttavat vastedes sen päätöksentekoon. Matkan taustalla oli yhdenvertaisuusvaltuutetun esittämä kritiikki. 

– Maahanmuuttovirasto harkitsee jatkossa entistä tarkemmin ja yksilöllisemmin ihmiskaupan uhrien käännyttämistä Italiaan, Migrin ylijohtaja Jaana Vuorio sanoo tiedotteessa. 

Italiassa uhrien auttamisverkosto on pahasti ylikuormittunut ja avun saamisessa voi olla ongelmia. 

Asiantuntijoiden matkalla selvitettiin, millaiset mahdollisuudet Suomesta Italiaan käännytettävillä nigerialaisilla ihmiskaupan uhreilla on saada apua. Viraston mukaan apua saa ylikuormituksen vuoksi Italiassa sattumanvaraisesti. Avun saaminen myös vaihtelee alueittain. 

Yhdenvertaisuusvaltuutetun selvitys arvosteli Migriä muun muassa siitä, että ihmisten riskiä joutua uudelleen uhriksi ei huomioida tarpeeksi. Selvityksessä kritisoitiin myös Migrin päätösten perusteluja. 

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä pitää hyvänä, että matka tehtiin ja "viranomainen reagoi hälyttäviin tietoihin". 

Tiedonkulku voi katketa 

Migri kertoo, että Suomessa ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmässä olevaa ei pystytä suoraan siirtämään Italian järjestelmän piiriin. Kun uhri siirretään Italiaan, avun saaminen voi katketa siksi, että tieto ei kulje tai apua ei ole tarjolla. 

Uhrien auttamista on Italiassa kuormittanut turvapaikanhakijoiden ja siirtolaisten suuri määrä. 

Nigerialaisia naisia ja tyttöjä on kahden viime vuoden aikana saapunut Italiaan yli 15000. Heidän riskinsä joutua ihmiskaupan uhreiksi on Migrin mukaan suuri, sillä melkein kaikilla on Italiassa kontakti, jonka kautta he päätyvät prostituutioon. 

Suomessa nigerialaiset, seksuaalisesti hyväksikäytetyt naiset ovat suurin ryhmä ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmässä. Viime vuoden lopussa järjestelmässä oli 50 nigerialaisnaista. 

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään tuli Suomessa viime vuonna lähes 2,5-kertaisesti hakemuksia edellisvuoteen verrattuna.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja