Mainos

Miesten biologinen kello löytyi

Myös miehillä on biologinen kello, kertoo tuore brittitutkimus. Tutkijoiden mukaan myös miehen ikä pitäisi siis ottaa huomioon hoidettaessa lapsettomuudesta kärsiviä pariskuntia.

Laajan brittipariskuntia seuranneen tutkimuksen mukaan miehen hedelmällisyys alkaa laskea jo 24 ikävuoden jälkeen. Mitä vanhempi mies on, sitä vaikeampi pariskunnan on saada lapsia. Tutkimuksen mukaan on todennäköistä, että niistä pariskunnista, joissa mies on alle 25-vuotias, kahdeksan prosenttia joutuu yrittämään raskautta yli vuoden verran. Kymmenen vuoden kuluttua, eli 35-vuotiaan miehen kohdalla todennäköisyysluku lähes kaksinkertaistuu 15 prosenttiin.

Brittitutkijat eivät vielä ole pystyneet erittelemään, mikä tai mitkä tekijät miehen iässä heikentävät lisääntymiskykyä. Mahdollisuuksia on ainakin kolme. Ensinnäkin, kiveksissä tapahtuu iän myötä muutoksia, jotka voivat vaikuttaa sperman laatuun. Toiseksi, erilaisilla ympäristötekijöillä ja sairauksilla voi olla tekemistä hedelmöittämiskyvyn heikkenemisessä ja kolmanneksi, pariskuntien yhdyntäkerrat harvenevat suhteen pitkittyessä ja iän karttuessa.

Tutkimuksessa oli mukana 8 500 brittipariskuntaa. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun miehen iän vaikutuksesta lapsettomuuteen saadaan varmaa näyttöä.

(MTV3-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.