Mies, tunnetko alapääsi toiminnan? Jopa hengenvaaralliset oireet edelleen monille tuntemattomia: "Naiset itse asiassa tietävät enemmän miesten terveysasioista"

Vakavasti sairaat miehet puhuvat vertaistuen arvokkuudesta 1:17
Keijo ja Pentti sairastavat eturauhassyöpää. Ersyn tarjoama vertaistuki on auttanut molempia miehiä sairautensa kanssa.

Suuri osa miehistä ei tunne eturauhasensa toimintaa.

Mies, tiedätkö, mitä eturauhasesi tekee? Eivätpä tiedä monet muutkaan. 3000 hengen kyselyssä selvisi, että suuri osa eurooppalaisista miehistä ei tunne alapäänsä toimintaa, kertoo IFLScience. Yli 50-vuotiaille osoitettu kysely sisälsi kymmenen kysymystä esimerkiksi oireista ja lääkärikäynneistä.

Tutkijat havaitsivat, että vain yksi neljästä saksalais-, ranskalais- ja brittimiehestä tiesi, mitä eturauhanen tekee. 75 prosenttia ei tiennyt, mikä on eturauhasen pääasiallinen tehtävä.

– Tulokset ovat huolestuttavia, varsinkin, koska tutkimus oli kohdennettu sen ikäryhmän miehille, jotka todennäköisimmin kärsivät eturauhaseen liittyvistä ongelmista, kertoo urologian professori Hein Van Poppel.

Eturauhanen kasvaa miehen ikääntyessä

Terve eturauhanen on noin saksanpähkinän kokoinen. Sen päätehtävä on tuottaa nestettä, jossa siittiöt elävät ja jota ne käyttävät ravintonaan.

Eturauhanen kasvaa miehen ikääntyessä, mutta liikakasvu voi aiheuttaa erilaisia oireita, kuten pidätysvaikeuksia tai tarvetta virtsata usein. Rakko ei välttämättä tyhjene kunnolla ja virtsasuihku voi olla heikko.

Myös eturauhassyövän ensioireet ovat usein samanlaisia kuin liikakasvun, vaikka liikakasvun oireet etenevät yleensä hitaammin. Oireet olisi kuitenkin tärkeää tunnistaa ja ymmärtää, sillä eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä. Suomessa siihen sairastuu 5000 miestä vuodessa.

Naiset tietävät enemmän miesten terveysasioista kuin miehet

Tutkimuksessa vain 13 prosenttia miehistä olisi jutellut mahdollisista alapäävaivoista kumppanilleen, vaikka se voisi kannattaa. 

– Aiemmat tutkimukset kertovat, että naiset itse asiassa tietävät enemmän miesten terveysasioista kuin miehet. Siksi kannustaisimme miehiä keskustelemaan urologisista asioista kumppanin tai perheen kanssa, ja sen lisäksi käymään erikoislääkärillä, kuten urologilla, Van Poppel sanoo.

Aiemmassa tutkimuksessa 40 prosenttia vastanneista ei tosin tiennyt, mitä urologi tekee. 31 prosenttia miehistä sen sijaan uskoi voivansa tunnistaa rintasyövän oireet, mutta eturauhassyövästä samaa sanoi vain 27 prosenttia. 

Tutkimuksessa naiset myös tiesivät eturauhasen sijainnin useammin kuin miehet. Yli puolet miehistä uskoi, että naisilla on eturauhanen. 

Lue myös:

    Uusimmat