Mies, näin teet vaimosi onnelliseksi

Onnellisen avioliiton reseptiin on jälleen löytynyt lisämausteita: kyse on kotitöistä ja suhteen järjestysnumerosta.

Onnellisen avioliiton reseptiin on löytynyt ainakin kaksi ainesosaa lisää. Miehen tulee tehdä kotitöitä tai vaihtoehtoisesti olla naiselle vasta toinen aviomies.

Journal of Family Issuesissa julkaistun selvityksen mukaan parit ovat onnellisempia, jos he jakavat kotityöt. Missourin, Brigham Youngin ja Utah Staten yliopistot havainnoivat selvitystä varten 160 heteroparia, jotka olivat olleet noin viisi vuotta naimisissa. Pareilla oli vähintään yksi lapsi.

Mitä enemmän vaimo koki miehen osallistuvan kotitöihin, sitä parempi parin suhde oli. Kotitöitä ei tarvinnut jakaa tasan puoliksi.

Suhteen laatu parani myös, jos isä oli läheinen lastensa kanssa. Vuoden 2007 selvityksessä havaittiin myös, että kotitöiden jakaminen oli yksi kolmesta avioliittotyytyväisyyteen eniten vaikuttavasta asiasta. Kaksi muuta tärkeää asiaa olivat uskollisuus ja hyvä seksi.

aviomiehet, jotka tekevät enemmän perinteisiä "naisille kuuluvia" kotitöitä – kuten kokkaavat, siivoavat ja käyvät ostoksilla – kuitenkin harrastavat vähemmän seksiä verraten aviomiehiin.

Onnea iän ja kokemuksen myötä?

Ensimmäinen vai toinen? Myös avioliiton järjestysnumerolla on vaikutusta onnellisuuteen.

Marriage Foundationin mukaan ensimmäisistä liitoista 45 prosenttia päätyy eroon. Jos kyseessä on avioitujien toinen liitto, eroon päätyy 31 prosenttia pareista.

Selvitystä varten tutkittiin Office for National Statisticsin tilastoja avioliitoista. Luvuista selvisi, että toisessa avioliitossa pariskunta hyötyi kumppaneiden iästä ja kokemuksesta ja pari oli myös valmiimpi sitoutumaan. Toiseen avioliittoon ei rynnätty, vaan sen hyviä ja huonoja puolia harkittiin tarkkaan.

Selvityksestä raportin kirjoittaneen HarryBensonin mukaan parin korkeampi ikä saattaa merkitä korkeampia tuloja, jolloin esimerkiksi talousongelmien aiheuttamilta riidoilta vältyttäisiin. Lisäksi vanhemmalla parilla ei välttämättä ole nuoria lapsia.

– Harvemmat toista kertaa avioituvat miehet kokevat sosiaalisia tai perheen aiheuttamia paineita, jotka johtavat joihinkin ensimmäisistä avioliitoista. Täten miehet suoriutuvat paremmin toisella kerralla, Benson sanoo.

Muita onnellisuuteen vaikuttavia tekijöitä

Pelaaminen. Brigham Youngin yliopiston mukaan tyytyväisyys omaan liittoon laski, jos kumppani roikkui nukkumaanmenoaikaan pelikoneen ääressä.

Vihaisuus. Yllättävää kyllä, Florida Staten yliopiston mukaan lyhytaikainen suuttuminen tekee suhteelle hyvää, koska suuttuminen ilmaisee kumppanille selkeästi, ettei hänen käytöksensä miellytä.

Myöhäinen seksielämä. Texasin yliopiston mukaan seksielämä kannattaa aloittaa myöhään. Ne ihmiset, jotka ovat aloittaneet seksin harrastamisen myöhään, olivat tyytyväisempiä omaan parisuhteeseensa.

Vävymiehen ja vaimon vanhempien suhde. Erään selvityksen mukaan parin riski erota väheni 20 prosenttia, jos miehellä oli hyvä suhde vaimonsa vanhempiin. Erikoista kyllä vaimon hyvä suhde anoppiin ja appeen nosti eroriskiä 20 prosenttia!


Lue myös:

Katso myös: Rakas, sinusta on tullut pullukka


AVA/Maria Aarnio

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja