Mies myi tuhansilla euroilla kiljua päihdeongelmaisille ja vei heiltä pankkitunnukset juomien maksamiseksi – kiinni jäätyään miehen asunnolta paljastui valtava löytö

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi miehen ehdolliseen vankeuteen tämän syydettyä alkoholiongelmaisille itse tekemäänsä kiljua ottaen asiakkaiden maksukortit vastineeksi alkoholista.

Mies suuntasi 11-prosenttisen ”röpön” myynnin tukiasuntolan asiakkaille, jotka joko ostivat juomansa käteisellä tai antoivat miehelle korttinsa ja jopa pankkitunnuksensa. Teko tapahtui vuosina 2016–2019 Espoossa.

Alkoholia myytiin myös velaksi, ja velkoja perittiin karuin sanakääntein. Miehen viesteistä käy ilmi, että velkoja perittiin esimerkiksi viestein ”nyt sitä rahaa…tai” ja ”rahaa tai tullaan sisälle”.

6:58
Alkoholin myynnin pystyisi kieltämään kokonaan Suomessa – näytämme, miten se kävisi ja mitä siitä seuraisi.

Teko paljastui asiakkaiden vuokrien jäätyä maksamatta

Oikeudessa kuullun todistajan mukaan toiminta on yleisessä tiedossa asuntolan asukkaiden keskuudessa, mutta kukaan ei ollut uskaltanut kertoa viranomaisille, koska kaikki olivat pelänneet väkivaltaisena tunnettua miestä. Kiljukauppa paljastui henkilökunnalle, kun kävi ilmi, ettei osalla asukkaista ei ollut varaa maksaa vuokraansa. Syyksi paljastui, että asiakkaiden pankkikortteja oli miehen hallussa ja tileiltä oli otettu rahat.

Miehen asiakkaiksi valikoituneita asuntolan asukkaita luonnehdittiin ”todella pitkän linjan päihdekäyttäjiksi”.

Poliisi takavarikoi miehen asunnolta on huomattavan määrän alkoholia, alkoholin valmistusvälineitä, käteistä rahaa, muiden ihmisten henkilökortteja ja pankkikortteja.

"Maksut automaattisesti ja alkoholia jatkuvalla syötöllä"

Oikeus piti miehen toimintaa suunnitelmallisena ja järjestelmällisenä sekä välitettyä alkoholimäärää erittäin suurena jo pelkästään soveltuvien välineiden ja kerralla takavarikoidun alkoholimäärän perusteella. Oikeuden mukaan teossa häikäilemättömällä tavalla käytettiin hyväksi alkoholia ostaneiden henkilöiden haurautta ja haavoittuvuutta sekä riippuvaisuuksia.

– [Mies] on myynyt itse valmistamaansa alkoholia myös velaksi asuntolassa oleville varsin heikossa asemassa oleville päihderiippuvaisille henkilöille. Hän on ottanut haltuunsa asiakkaidensa pankkikortteja ja esitetyn todistelun perusteella mitä ilmeisemmin käytännössä hallinnut useiden eri henkilöiden varoja alkoholimyynnin johdosta, tuomiossa todetaan.

– Näin [mies] varmistanut itselleen vakiintuneen asiakaskunnan, jolta maksut on peritty automaattisesti ja jolle alkoholia on annettu vastikkeeksi jatkuvalla syötöllä. Tällaista toimintaa on pidettävä myös kokonaisuutena arvostellen varsin vakavana ja kokonaisuutena arvioiden törkeänä.

Samassa yhteydessä mies tuomittiin myös yhden velallisensa ryöstöstä, erään henkilön autoon tehdystä murrosta sekä lukuisista bensavarkauksista.

10 000 euron rikoshyöty

Vuonna 1965 syntynyt mies tuomittiin törkeästä arlkoholirikoksesta, ryöstöstä, maksuvälinepetoksesta, lievästä ampuma-aserikoksesta, kahdeksasta näpistyksestä, vahingonteosta, varkaudesta ja kahdesta ajoneuvorikkomuksesta yhteensä 1 vuoden 9 kuukauden ehdolliseen vankeuteen ja 85 tunnin yhdyskuntapalveluun. Mies oli saanut teosta 10 000 euron hyödyn, joka tuomittiin menetettäväksi valtiolle.

Lisäksi hänet määrättiin maksamaan ryöstön uhrille 1500 euroa kivusta, särystä, tilapäisestä haitasta ja kärsimyksestä. Lisäksi korvattavaa tuli muun muassa bensavarkauksista ja automurron aiheuttamista vahingoista.

Miehen lisäksi yksi nainen tuomittiin kyseisten varojen pesemisestä sekä lievästä ampuma-aserikoksesta 5 kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja