Mies kuristi naisystävänsä hengiltä Laitilassa – antoi oikeudelle järkyttävän selityksen: Luuli naisen vain nukkuvan, kuten aiemmin kuristamisien jälkeen

Kovimpien väkivaltarikosten määrä kasvussa – KRP ennakoi Suomeen lisää jengejä 8:06
Kovimpien väkivaltarikosten määrä on Suomessa kasvussa.

Naisystävänsä hengiltä kuristanut mies tuomittiin pitkään vankeusrangaistukseen. Mies selitti oikeudessa, että luuli vain naisen menneen tajuttomaksi, kuten aiemmin hänen kuristaessa tätä.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on tuominnut vuonna 1965 syntyneen Mika Olavi Aaltosen taposta yli 10 vuoden vankeusrangaistukseen. Aaltonen kuristi naisystävänsä hengiltä riidan yhteydessä Laitilassa viime vuoden huhtikuussa.

Mies oli vain vuotta aiemmin päässyt ehdonalaiseen vapauteen. Hän oli aiemmin vankilassa vuonna 2017 tapahtuneeseen törkeään pahoinpitelyyn liittyen. Tappo tapahtui koeajalla.

Mies on reilut kymmenen vuotta sitten tuomittu myös toisesta taposta.

Kiisti tapon

Oikeudessa mies myönsi kuristaneensa naisystäväänsä. Hän kuitenkin kiisti tarkoituksenaan olleen tappaa. Miehen mukaan molemmat olivat tapahtumahetkellä humalassa.

Miehen mukaan hän ja nainen olivat seurustelleet useamman vuoden ajan, ja heidän välillään oli ollut paljon riitoja, jotka olivat ajoin äityneet fyysiseksi.

Myös naisen kuolemaan päättynyt riita oli miehen mukaan mennyt käsirysyksi, johon myös nainen oli osallistunut. Miehen mukaan hän oli riidan tuoksinassa kuristanut naista yhdellä kädellä asunnon lattialla ja lopettanut heti, kun nainen oli mennyt tajuttomaksi.

Oikeudelle mies kertoi, että hänen oli vain tarkoitus saada nainen hiljaiseksi. Hän oli kertomansa mukaan kuristanut naista samalla tavalla aiemminkin. Miehen mukaan nainen oli saattanut menettää tajunnan, mutta vironnut aina lopulta.

Tälläkin kertaa mies oletti kuristamisen jälkeen, että nainen on tajuton tai nukkuu.

– Loppujen lopuksi päädyimme siihen lattialle ja kuristin [naisystävää] niin kauan, että hän meni veltoksi. Tämän jälkeen otin tupakat, viinaa ja vaatteet mukaani ja poistuin asunnolta, mies kertoi oikeudessa.

Ennen poistumistaan mies kuitenkin kertomansa mukaan vielä peitteli naisen.

Käräjäoikeus ei uskonut kertomusta käsirysystä

Käräjäoikeus ei uskonut miehen kertomusta.

Ruumiinavauspöytäkirja, kuolemansyylausunto ja todisteina olleet valokuvat kertoivat, että mitään käsirysyä ei ollut. Selvityksen perusteella todettiin, että nainen ei ollut joko pyrkinyt tai edes kyennyt puolustautumaan miestä vastaan.

Naisen vammat sen sijaan kertoivat, että häntä oli kuristettu voimakkaasti. Oikeus katsoi, että miehen oli ollut tarkoitus vahingoittaa naista, eikä puolustautua tämän käytökseltä. Oikeuden mukaan kyse oli taposta.

Rangaistusta pohtiessaan oikeus kiinnitti huomiota siihen, että miehestä oli laadittu vaarallisuusarvio, jonka mukaan miestä on pidettävä erittäin vaarallisena toisen hengelle, terveydelle tai vapaudelle.

Miehen riski syyllistyä törkeään väkivaltarikokseen oli arvioitu korkeaksi.

Muun muassa vaarallisuuslausunnon takia oikeus ei pitänyt kohtuuttomana sitä, että mies tuomittaisiin samalla suorittamaan aiemmasta törkeästä pahoinpitelystä jäljellä oleva rangaistus vankeutena, vaikka mies olikin jo päässyt ehdonalaiseen vapauteen.

Asianmukaiseksi rangaistukseksi taposta katsottiin 10 vuotta vankeutta. Jäännösrangaistusta mies joutuu puolestaan suorittamaan 6 kuukautta. Yhteensä istuttavaa kertyi siis 10 ja puoli vuotta.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus ratkaisi asian eilen. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat