Aikamiespoika kaatoi pyörätuolissa liikkuvan isänsä päälle kiehuvaa vettä ja aikoi polttaa roviossa – äiti yritti puuttua, mutta poika repi hiukset päästä

Käräjäoikeus on tuominnut miehen 79-vuotiaan isänsä taposta. Mies oli kaatanut pyörätuolilla liikkuneen vanhuksen päälle kiehuvaa vettä ja yrittänyt polttaa tämän nuotiolla. Vaikka poliisi tuli väliin, vanhus ei toipunut, vaan kuoli alle kuukautta myöhemmin.

Henkirikos tapahtui Pohjois-Karjalan Kontiolahdella kesäkuussa 2021.

27-vuotias aikamiespoika oli tapahtumapäivänä viettänyt vanhempiensa kanssa aikaa olutta juoden ja ajautunut sanaharkkaan isänsä kanssa. Perheen äiti kertoi oikeudessa, että riita oli äitynyt niin pahaksi, että hän katsoi parhaaksi soittaa hätäkeskukseen.

Poliisit saapuivat paikalle, mutta 27-vuotias poika oli sillä aikaa poistunut asunnolta ulos ja piiloutunut poliiseilta.

Äiti kertoi, että kun poliisit lähtivät, poika palasi asunnolle raivoissaan. Mies oli keittänyt vedenkeittimellä vettä ja kaatanut vedet isänsä jalkojen päälle useassa eri erässä.

Äiti yritti estää poikaansa, mutta poika löi useamman kerran nyrkillä päähän ja repi hiuksista niin, että lattialle jäi kokonaisia hiustuppoja. Äiti pakeni ulos ja soitti uudestaan hätäkeskukseen.

Poliisilla kesti 20 minuuttia saapua

Poliisit lähtivät matkaan, mutta poika ennätti työntää pyörätuolissa istuvan isänsä talon pihamaalle. Mies kasasi vanhuksen ympärille polttopuita ja laittoi yhden myös isänsä syliin.

Äidin mukaan poika oli aikonut polttaa isänsä roviolla.

Poliisit saapuivat 20 minuutin kuluttua. Partio näki isänsä ympärillä hääräilevän miehen ja ryhtyi selvittämään tapahtunutta.

Poliisit totesivat vanhuksella muun muassa verta vuotavia haavoja ja palovammoja ja näkivät, että ainakin yhtä miehen ympärille kasatuista polttopuista oli yritetty sytyttää palamaan.

Itkuinen ja hysteerinen äiti oli kertonut poliiseille, että poika oli polttamassa hänen miestään. Nainen oli puhunut, että poika kiduttaa ja tappaa miehen. Nainen oli jopa luullut, että näin olisi jo tapahtunut.

Vanhus ei toipunut

Vanhus toimitettiin sairaalan päivystykseen saamaan hoitoa vammoihinsa. Hänellä todettiin muun muassa mustelmia ja ompelua vaativa haavauma päässä. Miehen jaloissa oli suuret palovammat, joiden takia ihoa oli kuoriutunut pois.

Mies ei kuitenkaan koskaan toipunut, vaan kuoli alle kuukautta myöhemmin.

Mies oli kärsinyt sairaalassa keuhkokuumeesta ja muista sairauksista. Tuomion mukaan miehen korkea ikä, heikkokuntoisuus ja pitkäaikaiset sairaudet myötävaikuttivat kuolemaan.

Käräjäoikeus kuitenkin näki, että vaikka vanhus ei ollut kuollut suoraan poikansa käsittelyssä, poika oli silti syyllistynyt tappoon.

Todisteina toimivat lääkärinlausunnot, hätäkeskuspuhelut sekä poliisien ja äidin kertomukset. Tiedossa oli myös, mitä uhri oli kertonut ennen kuolemaansa.

11 vuoden vankeus

Oikeuden käsityksen mukaan pojalla oli ollut tarkoituksena aiheuttaa isänsä kuolema, mikä olikin myöhemmin tapahtunut.

Vanhus oli pojan toimien johdosta saanut vammat, jotka olivat vieneet hänet sairaalaan, missä hän lopulta sai kuolemaan johtaneita sairaustiloja.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1993 syntyneen Samuli Tapani Pitkäsen taposta sekä useasta lievemmästä rikoksesta 11 vuoden vankeusrangaistukseen.

Muut rikosnimikkeet liittyivät aiempiin tapahtumiin. Mies oli vuonna 2020 pahoinpidellyt molempia vanhempiaan ja uhkaillut poliisipartiota luvattomalla haulikolla.

Tapon ja pahoinpitelyjen lisäksi tuomion rikosnimikkeinä olivat ampuma-aserikos, rattijuopumus, kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta sekä virkamiehen väkivaltainen vastustaminen.

Mies kiisti tapon

Oikeudenkäynnissä Pitkänen kiisti rikosnimikkeen tappo sekä myös sen, että hänen tarkoituksenaan olisi ollut tappaa isänsä. Hän myönsi pahoinpidelleensä vanhusta, mutta kiisti, että hänen olisi täytynyt ymmärtää isänsä kuolevan vammojensa seurauksena.

Mies myös kiisti kuumentaneensa tai kaataneensa isänsä päälle kuumaa vettä tahallaan. Miehen mukaan kyse oli teetä varten lämmitetystä vedestä, joka läikkyi vahingossa.

Niin ikään mies kiisti äitinsä pahoinpitelyn sekä poliisin uhkailun haulikolla edellisvuonna.

Käräjäoikeus ratkaisi asian viime torstaina. Tuomio ei ole lainvoimainen eli siihen voi yrittää hakea muutosta valittamalla hovioikeuteen.

Lue myös:

    Uusimmat