MTV seurasi: Helsingin vappukaahari ohitti uhreja täpärästi – "Olin varma, että siellä on ihmisiä menettänyt henkensä"

MTV seuraa: Esplanadilla vappuaattona 2022 vaarallisesti kaahannut mies oikeudessa 1:07
Katso video: MTV seuraa Helsingin Pohjoisesplanadilla vappuaattona 2022 vaarallisesti kaahanneen miehen oikeudenkäyntiä.

Helsingin käräjäoikeus alkoi tänään puida syytteitä, jotka on nostettu Pohjoisesplanadilla Helsingissä toissa vappuna väkijoukkoon kaahannutta miestä vastaan. Oikeuskäsittely on tältä päivältä nyt päättynyt.

35-vuotiasta miestä syytetään muun muassa 11:stä tapon yrityksestä ja kuudesta törkeän pahoinpitelyn yrityksestä.

14.31: Oikeudenkäynti loppuu tältä päivältä. MTV Uutiset kiittää lukijoita.

14.29: Eräs asianomistajista kertoo, että miten hän kuvitteli, että tilanteessa on väistämättä kuollut ihmisiä, koska ihmisiä oli kadulla niin paljon, eikä nopeasti kulkevaa autoa välttämättä edes pysty väistämään, vaikka sen huomaisi. 

Olin varma, että siellä on ihmisiä menettänyt henkensä. Auto oli täysin holtiton, en ymmärrä miten se pysyi tiellä, hän sanoi.

Hän kertoi olleensa hyvin helpottunut, ettei kukaan hänen perheestään loukkaantunut tilanteessa.

– Se oli niin sanotusti hiuskarvan varassa.

13.59: Oikeus piti tauon salassa pidettävien todisteiden esittämisen osaksi. Sen jälkeen oikeudenkäynti jatkuu todistajan kuulemisella.

13.19: Oikeudenkäynti jatkuu hätäkeskustallenteiden kuulemisella.

Kuuluissa puhelimissa välittyy ihmisten järkytys, kun auto ajoi täysin yllättäen keskelle väkijoukkoa.

Auto ajoi päälle. Auto ajoi ihmisten päälle. Poliisit on perässä, eräs soittaja kertoi hätäkeskuspuhelussa.

– Auto ajoi hirveätä vauhtia ja törmäsi johonkin, toinen soittaja sanoi oikeudessa kuunnellussa puhelussa.

– Aivan täysiä ajoi, kolmas soittaja kuvaili hätäkeskukselle.

12.04: Oikeudessa pidetään lounastauko.

Poliisilta julki uutta videomateriaalia: Näin lähellä pieni lapsi oli jäädä Esplanadin kaaharin alle 2:01
Poliisin esitutkintamateriaalina olleet videot näyttävät, kuinka lähellä kaahari oli osua ihmisiin Helsingin keskustassa vappuaattona 2022.
¨

11.46: Oikeudenkäynnissä käydään läpi muutamia videotodisteita ennen lounasta. Videolla näkyy selvästi, miten syytetty poliisin viittomisesta piittaamatta jatkaa eteenpäin kaahaustilanteen alussa. Poliisin kameratallenteet näyttävät selkeästi myös, miten huomattavan kovaa vauhtia syytetty autollaan Helsingin ydinkeskustassa ja miten holtitonta auton ajo on.

Yhdessä syyttäjän esittämässä videossa näkyy hänen mukaansa se, kuinka erään pienen lapsen vanhempi onnistuu siirtämään lapsen turvaan viime hetkellä tämän kainaloista nostamalla. 

– Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, tuomari kommentoi paljon puhuvia videotallenteita.

11.41: Syyttäjä käy läpi tapauksen uhrien vammoja.

11.20: Syyttäjä käy läpi valokuvaliitettä tapaukseen liittyen. Näissä näkyy muun muassa vaaratilanteita ja kolarin aiheuttamia tuhoja. Kolarin seurauksena esimerkiksi eräs henkilö löi päänsä kahvilan oven ikkunan lävitse.

11.16: Oikeudessa katsotaan animaatio auton kulkureitistä, ajonopeudesta ja ajon pysähtymisen kolarista. Nopeimmillaan auto on syyttäjän mukaan ajanut lähes 110 kilometriä tunnissa.

Poliisin animaatio Espan kaahauksesta 1:29
Katso animaatio auton kulusta Helsingin kaduilla.

11.09: Eräiden uhrien puolustus kertoo, miten pienestä on ollut kiinni se, etteivät nämä jääneet yli sata kilometriä tunnissa ajaneen auton alle. Vain huutoon reagointi pysähtymällä estivät keskellä suojatietä olleiden uhrien jäämisen auton alle. Oikeudenkäynti oli heille hankala, sillä tapaus on aiheuttanut hielle huomattavaa kärsimystä. 

11.02: Salassapidettävien osuuksien käsittelyn jälkeen syytetty poistui oikeudenkäynnistä, koska hänen läsnäoloaan ei enää tarvita. 

10.50: Kuulusteluissa mies oli kertonut, että häntä oli pelottanut kun oli huomannut auton kulkevan niin lujaa ja kadulla olevan paljon ihmisiä. Hän kertoo huutaneen pelosta.

Oikeudenkäynnissä on käynnissä epäselvä tilanne, koska kävi ilmi, ettei avustajilla ollut hallussaan viimeistä täysimittaista esitutkintapöytäkirjaa, jota syyttäjä käyttää. 

10.45: Syytetty ilmoitti oikeudessa, ettei halua tulla itse kuulluksi. Siksi oikeudessä käydään läpi hänen kuulustelukertomuksiaan.

10.37: Syytetyn puolustus korostaa, että mies on vakaaksi ja harkitsevaksi tunnettu ja toiminut vastuullisissa työtehtävissä. Syyntakeettomuuden syyksi puolustus arvioi useiden kuukausien aikana sattuneet useat henkilökohtaiset mullistukset, jotka olivat kulminoituneet tapahtumapäivään. Puolustuksen mukaan syytetty oli siinä kunnossa, ettei pystytynyt säätelemään omaa toimintaansa, eikä siten tehdä valintoja, joita rikoksen tekeminen edellyttäisi. Siksi sen mukaan syytteet on hylättävä.

MTV käräjäoikeudessa: Mies kaahasi ja kolaroi vappuna 2022 Helsingin Pohjoisesplanadilla – vauhtia jopa lähes 110 kilometriä tunnissa 4:20
Katso videolta syyttäjän ja syytetyn puolustuksen kannat ja perustelut.

10.30: Syyttäjän mukana oikeudenkäynnissä on keskeistä, että onko hän terveydentilansa vuoksi voinut syyllistyä mainittuihin rikoksiin. Syyttäjä katsoo, että syyntakeeton henkilö voi olla syyllistynyt tekoihin, mutta hänet jätetään rangaistukseen tuomitsematta. Syyttäjän puolustuksen kanta on toinen.

10.29: Syyttäjän mukaan valvontakameratallenne todistaa, että eräs mies oli saanut nostettu lapsen pelastettua ajokaistalta syytetyn ohjastaman auton tieltä.

Syyttäjä korostaa, että lukuisia autoa väistäneitä jalankulkijoita ei ole ole onnistuttu esitutkinnassa tavoittamaan.

10.26: Syyttäjä kertoo, että vapunvieton aikana mies oli mennyt kihloihin. Myöhemmin illan aikana miehen käytös oli kuitenkin muuttunut erikoiseksi eikä osa juhlaseurueesta ei sen takia olisi halunnut päästää tätä auton rattiin, vaikka tämä ei olekaan ollut päihtynyt päivän aikana.

10.19: Syytetyn puolustus vastaa syytteisiin ja vaatimuksiin. Puolustus ei kiistä syyttäjän teonkuvauksia. Syytteet vaaditaan hylättäväksi syyntakeettomuuteen perustuen, kun myös korvaus- ja kärsimyskorvaukset. Toissijaisesti yksitysioikeudellisia vaatimuksia vaaditaan kohtuullistettavaksi. 

10.17: Oikeudessa jatkettiin rangaistus- ja korvausvaatimusten läpikäyntiä.

Esplanadin päätön kaahaus vappuaattona 2022 tallentui kännykkävideolle:

Esplanadin päätön kaahaus tallentui kännykkävideoon 0:29

9.53: Miehen mielentilatutkimus valmistui tänä keväänä ja mies katsottiin mielentilatutkimuksessa syyntakeettomaksi.

Syyntakeeton ei rikoksen tekohetkellä ei kykene mielisairauden, vakavan vajaamielisyyden taikka vakavan mielenterveyden tai tajunnan ongelman vuoksi ymmärtämään tekeillä olevan tekonsa tosiasiallista luonnetta taikka oikeudenvastaisuutta, taikka mikäli hänen kykynsä säädellä käyttäytymistään on tällaisesta syystä ratkaisevasti heikentynyt. Se tarkoittaa sitä, ettei tätä tuomita rikoksesta rangaistukseen.

9.52: Miestä vaaditaan tuomiolle myös virkamiehen vastustamisesta, koska syyttäjän mukaan mies oli käyttänyt väkivaltaa virkamiestä vastaan, kun hän oli mainittujen tekojen jälkeen pistänyt poliisille hanttiin.

9.51: Miehelle vaaditaan tuomiota törkeän pahoinpitelyn yrityksistä liittyen kaahauksen aikana vaarantuneisiin jalankulkijoihin. Lisäksi hänelle vaaditaan myös tuomiota tapon yrityksistä liittyen ajon aikana tapahtuneisiin vaaratilanteisiin. Syyttäjä kiinnittää huomiota erityisesti ajoneuvon huomattavaan nopeuteen.

9.48: Miestä syytetään myös niskoittelusta poliisia vastaan, koska ei ollut noudattanut poliisin pysähtymiskäskyä koukatessaan poliisiauton ohitse ajonsa aikana.

9.47: Syyttäjä käy läpi kaahauksen päättäneen kolarin aiheuttamia tuhoja ja vammoja. Kolari tapahtui suurella nopeudella, yli sata kilometria tunnissa.

9.33: Syyttäjä kertoo, että syytekohta 1 oli niin pitkä, ettei se teknisistä syistä mahtunut syytekirjelmään.

Ensimmäinen syytekohta koskee törkeää liikenneturvallisuuden vaarantamista 30.4.2022. Mies oli syyttäjän mukaan ajanut omistamaansa henkilöautoa, ajanut ylinopeutta ja muilla tavoin rikkonut liikennesääntöjä.

Syyttäjä käy läpi katu kadulta auton liikkeet ja millaisiin vaaratilanteisiin se eri tahoille on aiheuttanut. Hän kertoo syytetyn muun muassa koukanneen tien sulkeneen poliisiauton ohi ja lähes törmänneen autoihin ja seiniin tiellä sekä pakottaneen holtittomalla ajollaan jalkankulkijoita väistämään tätä. Sittemmin auto on myös törmännyt muihin ajoneuvoihin. 

Syyttäjän kertomasta käy ilmi lukuisia läheltä piti tilanteita ja tapauksia, joissa toiset jalankulkijat ovat pelastaneet seurueensa jäseniä vakavalta vaaralta vetämällä näitä pois ajoradalta. Eräässäkin tapauksessa yksi jalankulkija vedettiin niin voimallisesti tieltä, että tämän toinen jalka nousi ilmaan ja ja jalkaan osunut auto sinkosi kengän tästä jalasta.

9.25: Salassapitoa koskevat asiat saadaan käytyä läpi. 

9.17: Oikeudenkäynnin aluksi käydään läpi oikeudenkäynnin julkisuutta, ja esimerkiksi syytetyn mielentilatutkimus määrätään salassapidettäväksi. Syytetyn puolustus lisäksi pyytää, että hänen päämiehensä mielentilaan liittyvät seikat määrättäisiin salassa pidettäväksi, kuten esimerkiksi videot siitä, jossa mies otetaan kiinni.

Oikeudenkäynnissä käytäneen läpi sitä, millaisessa mielentilassa kaahaustilanne sattui. Tällä voi olla merkitystä esimerkiksi siihen, onko syytetty ollut syyntakeinen.

MTV:n Rikostoimittajat: Pohjois-Esplanadilla kaahannut oikeuteen 9:46
MTV:n Rikostoimittajat: Pohjois-Esplanadilla kaahannut oikeuteen.

Viisi rikosnimikettä – vakavimmat syytteet tapon yrityksistä

Aluesyyttäjä Kaisa Ahla-Pyhtilä on nostanut miestä vastaan syytteet kaikkiaan viidestä rikosnimikkeestä. Mies vastaa syytteisiin törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, tapon yrityksistä, törkeän pahoinpitelyn yrityksistä, virkamiehen vastustamisesta ja niskoittelusta poliisia vastaan.

Tapahtuma-aikaan toissa vappuaattona Pohjoisesplanadilla oli paljon ihmisiä, joista kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut vakavasti. Poliisin mukaan mies kiihdytti auton nopeuden kadulla yli sataan kilometriin tunnissa. Auton matka päättyi, kun se törmäsi kahvilan läheisyydessä pysäköityinä olleisiin autoihin.

Poliisi on kertonut aiemmin, että autoa kuljettanut mies ei ollut tapahtuma-aikana päihtynyt.

Jutussa on noin 40 asianomistajaa, jotka joutuivat kaahailun vuoksi vaaraan. Syyttäjä Ahla-Pyhtilän mukaan auto osui kolmeen ihmiseen, joille aiheutui osumasta vähäisiä vammoja. Syyttäjän mukaan moni ihminen väisti autoa viime hetkellä, ja myös heitä lukeutuu asianomistajiin. Kaikkia asianomistajia ei syyttäjän mukaan tavoitettu.

Ei noudattanut poliisin pysähtymismerkkiä

Kaahaustilanne tapahtui viime vuoden vappuaattona iltaseitsemän aikaan. Tapahtumat alkoivat, kun epäilty ei noudattanut poliisipartion pysähtymismerkkiä Pohjoisesplanadilla Presidentinlinnan kohdalla.

Poliisin mukaan epäilty suuntasi autolla kohti Katariinankadun risteystä ja siitä edelleen Aleksanterinkadun ja Unioninkadun kautta takaisin Pohjoisesplanadille. Erityisesti Senaatintorin ympäristössä ja Pohjoisesplanadilla liikkui runsaasti ihmisiä vappuaaton juhlinnan vuoksi.

Epäillyn ajo katkesi, kun hän törmäsi autollaan tien sivuun pysäköityyn henkilöautoon ja muutamaan muuhun ajoneuvoon.

Lue myös:

    Uusimmat