"Jäin auton ja seinän väliin": Esplanadin vappukaaharin uhrit kertovat järkytyksestään – yliajamaksi jäänyt ei ehtinyt huomata autoa lainkaan

Esplanadin päätön kaahaus tallentui kännykkävideoon 0:29
Esplanadin päätön kaahaus tallentui kännykkävideoon

Poliisi kuulusteli noin 40:tä asianomistajaa.

Poliisi kuulusteli esitutkinnassa noin 40:tä henkilöä asianomistajan eli rikoksen uhriksi joutuneen henkilön asemassa. Heistä osa sai vappuaaton 2022 kaahailun vuoksi fyysisiä vammoja.

Osa poliisin kuulemista asianomistajista kertoi kärsineensä järkytyksestä vielä pitkään tapahtumien jälkeen. Osa taas harmitteli esimerkiksi pilalle menneitä juhlakenkiä. Useat kertoivat poliisille onnistuneensa juuri ja juuri väistämään kovaa vauhtia ajanutta autoa.

Syytetty törmäsi muun muassa useisiin pysäköityihin autoihin, joista osa vaurioitui lievästi ja osa korjauskelvottomiksi.

Juttu jatkuu linkin ja videon jälkeen.

MTV seuraa: Esplanadilla vappuaattona 2022 vaarallisesti kaahannut mies oikeudessa 1:07

"Samppanjapullo meni rikki"

Mies, joka lensi syytetyn auton etupellin yli, kertoi poliisille, ettei hän ehtinyt itse huomata autoa tai edes kääntää päätään auton suuntaan.

– Sitten yhtäkkiä huomasin, että jäin auton yliajamaksi. (...) Kierähdin auton konepellin yli ja tipuin selälleni kadulle, mies kertoi esitutkintapöytäkirjan mukaan.

– Sitten kuulin, kun kädessäni ollut samppanjapullo meni rikki, kun se lensi kaaressa kädestäni törmäyksessä. Sitten havaitsin, kun runsaasti ihmisiä tuli ympärilleni.

Mies kertoi poliisille, että hieman alle minuutti törmäyksen jälkeen hänen ajantajunsa oli vähän sekaisin. Hän kertoi ihmisten tulleen auttamaan ja puhuneen ambulanssin soittamisesta.

– Huomasin että raajani toimivat eikä luita tuntunut olevan poikki. Olin helpottunut, mutta minulla oli tosi kova shokki päällä, mies kertoi poliisille esitutkintapöytäkirjan mukaan.

"Jäin auton ja seinän väliin"

Eräs poliisin kuulustelemista asianomistajista kertoi istuneensa tuttaviensa kanssa Cafe Esplanadin pöydässä, joka oli juuri ikkunoiden vieressä talon seinustalla.

–  Yhtäkkiä huomasin, että meitä kohti tulee auto, jota jähmetyin tuijottamaan. En väistänyt autoa, mutta auto pysähtyi pöytään ja jäin auton ja seinän väliin. Toki meidän ja auton välissä oli vielä se pöytä, nainen kertoi esitutkintapöytäkirjan mukaan.

– Auton pysähtyessä huomasin, että autossa ei ole kuljettajaa, josta olin hämmentynyt. Auto ei osunut meihin, meille ei tullut vammoja, mutta skumppalasit kaatuivat pöydältä.

– Auton pysähtymisen jälkeen nousimme seisomaan ja huomasimme kahvilan oven edessä maassa makaavan miehen, jonka kuntoa menimme tarkastamaan. Siirryimme sivummalle, kun siihen tuli ensiaputaitoisia henkilöitä auttamaan maassa maannutta miestä, nainen sanoi esitutkintapöytäkirjan mukaan.

"Tilanne oli todella epärealistinen"

Erään asianomistajana kuullun mukaan vappuaattona 2022 kaahanneen auton kuljettaja ei tehnyt mitään välttääkseen törmäystä.

– Uskon, että on täysin sattumaa, että hän ei törmännyt meihin. En tiedä auttoiko se minun huutoni vai ei, mutta auton kuljettaja ei mielestäni tehnyt mitään sen eteen, että ei osuisi meihin tai muihinkaan jalankulkijoihin. (...) Tilanne oli todella epärealistinen ja kun huomasin, että kuljettaja jatkaa ajoaan samaan tyyliin tai oikeastaan edelleen kiihdyttäen, niin jotenkin en silti edes ihmetellyt sitä, kun ajattelin, että tilanne on niin järjetön, nainen kertoi poliisille esitutkintapöytäkirjan mukaan.

Nainen kertoi poliisille, että ei muista juuri mitään tapahtumia seuranneesta sunnuntaista eli vappupäivästä. Maanantaina hän alkoi kokea fyysisiä tuntemuksia, joita hän kuvaili poliisille yllättävän voimakkaiksi. Myös paikalla olleet lapset olivat järkyttyneitä, nainen kertoi.

Järkytyksen vuoksi nainen ei pystynyt käymään täysipainoisesti yrittäjäkurssia, jonka hän oli aloittanut aiemmin samana vuonna, ilmenee esitutkintapöytäkirjasta.

Lue myös:

    Uusimmat