Mies huijasi väärennetyllä kupongilla 2,8 miljoonan lottopotin Britanniassa, rikos selvisi 6 vuotta myöhemmin – tuomari: "Olisit päässyt selville tästä, mutta olit yksinkertaisesti ahne"

Britannialainen Edward Putman, 54, on tuomittu yhdeksän vuoden vankeuteen petoksesta, jolla hän huijasi itselleen lottovoiton kymmenen vuotta sitten, kertovat brittimediat BBC ja The Telegraph.

Vuonna 2009 Buckinghamshiren kreivikunnassa asuva rakennusmies Putman lunasti 2,5 miljoonan punnan (noin 2,8 miljoonan euroa) arvoisen lottopotin rähjäisellä kupongilla, jonka hän väitti löytäneensä pakettiautonsa istuimen alta. Voiton lunastuksen määräaika oli juuri menossa umpeen.

Paikallinen tuomioistuin kuitenkin totesi tällä viikolla lottokupongin väärennetyksi. Tuomari Philip Grey kuvaili petosta hienostuneeksi, tarkkaan suunnitelluksi ja huolellisesti toteutetuksi rikokseksi.

– Olisit päässyt selville tästä, mutta olit yksinkertaisesti ahne, tuomari Grey totesi lukiessaan tuomiota.

Rikostoverilla sisäpiirin tietoa

Putmanin petos tuli ilmi, kun hänen rikoskumppaninsa Giles Knibbs tunnusti rikoksen ystävälleen ennen kuin teki itsemurhan lokakuussa 2015. 

Knibbs työskenteli Britannian kansallista lottoa pyörittävässä Camelotissa huijausten valvontaosastolla. Knibbs oli työnsä kautta nähnyt asiakirjoja, joista hän oli saanut selville numerot arvokkaista voittoriveistä, joita ei oltu vielä lunastettu.

Oikeuden mukaan Knibbs oli teettänyt voittorivillä varustettuja kuponkeja, joista jokaiseen oli laitettu myös varmistukseen käytetty numerosarja. Jokaisessa kupongissa oli yksi sadasta mahdollisesta numerosarjasta.

Putman oli käynyt 29 kaupassa ja antanut jokaiseen eri kupongin, kunnes häntä onnisti High Wycomben kaupungissa sijaitsevassa kaupassa.

Putmanille maksettiin jättipotti joulukuussa 2009, vaikka "pahoin kärsineestä ja repaleisesta" kupongista puuttuikin viivakoodi.

Putman tuomittiin kolme vuotta myöhemmin petoksesta yhdeksän kuukauden vankeuteen, koska hän oli yhä nostanut sosiaalitukia 13 000 punnan arvosta voittonsa jälkeen.

Putman on myös istunut seitsemän vuotta vankilassa raiskattuaan raskaana olleen naisen vuonna 1991.

Putman kävi ahneeksi

Putman oli maksanut Knibbsille palkintorahoista noin 280 000 punnan osuuden ja myöhemmin pienempiä siirtoja 50 000 punnan edestä. 

Knibbs suuttui, kun ei saanut isompaa osuutta summasta ja ajautui riitoihin Putmanin kanssa. Hän tunnusti ystävälleen auttaneensa Putmania lottovoitossa ja oli ystävän mukaan kauhuissaan ajatuksesta, että jäisi kiinni petoksesta.

Knibbs teki itsemurhan vuonna 2015, jonka jälkeen tutkijat pääsivät petoksen jäljille. Knibbsiä oli aiemmin syytetty muun muassa kiristyksestä ja ryöstöstä.

Alunperin Camelot ei löytänyt väärennettyä kuponkia eikä voinut toimittaa sitä viranomaisille. Työntekijä kuitenkin paikansi sen vuonna 2017, jolloin tapaus avattiin uudelleen. 

Alkuperäinen, aito voittokuponki ostettiin vuonna 2009 Worcesterin kaupungissa, mutta sitä ei ole koskaan lunastettu.

Aiemmin tapauksesta kertoi Suomessa Ilta-Sanomat.

Päivitetty kello 22.07: Korjattu kirjoitusvirhe tuomarin sitaatissa.

Lue myös:

    Uusimmat