Mies ampui lapsuudenystäväänsä pistoolilla niskaan – uhri sai neliraajahalvauksen

Kolmekymppinen mies sai tapon yrityksestä viiden vuoden vankeustuomion.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on perjantaina antamallaan tuomiolla tuominnut vuonna 1990 syntyneen miehen viiden vuoden vankeuteen tapon yrityksestä.

Mies ampui lapsuuden ystäväänsä pistoolilla niskaan viime vuoden syyskuussa. Ampumisen seurauksena uhri sai oikeavoittoisen neliraajahalvauksen. Tuomion mukaan se, että mies ei kuollut, on "johtunut satunnaisesta syystä".

Uhri oli matkustanut autolla ampujan ja kolmannen miehen kanssa Keravalta Vantaan Heurekan parkkipaikalle 16. syyskuuta. Autossa oli ensin ammuttu kaksi laukausta tuulilasiin. Tämän jälkeen etupenkillä istunutta uhria ammuttiin niskaan.

Ampumisen jälkeen ajettiin Espoon Leppävaaraan, josta kyytiin haettiin neljäs mies. Seuraavaksi ajettiin Jorvin sairaalan parkkipaikalle, jossa ammuttiin vielä yksi ikkuna rikki. Parkkipaikalta ajettiin vielä Kauniaisten kunnantalon parkkipaikalle, jonne ampuja ja kyytiin haettu mies jäivät. Kuljettaja ajoi tämän jälkeen uhrin Jorvin sairaalaan.

Ampujasta ei jäänyt epäilystä

Syyttäjän mukaan teon taustalla on vanha huumejuttu, jossa ampuja sai pitkän vankeustuomion osittain uhrin kertomuksen perusteella. Syyttäjällä oli todisteena telekuuntelutallenteita, jossa ampujan tuntevat ulkopuoliset henkilöt ovat arvuutelleet teon syytä.

Lähtökohtana keskusteluissa on ollut se, että vastaaja on ampuja. Oikeuden mukaan tallenteista saatavalle selvitykselle on mahdollista antaa vain rajallisen merkityksen näyttönä teon motiivista ja tahallisesta ampumisesta. Tämä johtuu siitä, että henkilöt eivät olleet paikalla ampumisen aikaan, ja heidän esittämät arviot ovat lähinnä spekulaatiota tapahtuneesta. 

Mies kiisti ampuneensa uhria ja väitti ampujana olleen toisen miehen. Hän ei kuitenkaan kertonut, kuka lopulta ampui. Lisäksi mies sanoi kyseessä olleen vahinkolaukaus. Oikeuden mukaan uhria oli ammuttu yläviistosta, joten kyse on ollut suunnatusta laukauksesta, ei vahingosta. 

Tuomion mukaan ampujan syyllisyydestä ei jäänyt epäilystä. Aseesta muun muassa löydettiin vain ampujan DNA:ta.

Syyttäjä vaati miehelle tuomiota murhan yrityksestä, mutta oikeus katsoi miehen syyllistyneen tapon yritykseen. Oikeuden mukaan mies ei ollut varustautunut aseella nimenomaan uhrin ampumista varten, joten syyte murhan yrityksestä hylättiin.

Uhri vammautui vakavasti

Ampumisen seurauksena uhrilla sai oikeavoittoisen neliraajahalvauksen. Tämä tarkoittaa sitä, että hänen oikea kätensä ja jalkansa eivät toimi juuri ollenkaan. Hän ei esimerkiksi pysty liikuttamaan oikean käden sormia. Vasemman puolen käsi ja jalka toimivat jossain määrin. Lisäksi hän kärsii kovista hermokivuista, joihin joutuu syömään vanhoja kipulääkkeitä.

Uhrin kuntoutus jatkuu edelleen ja vammat tulevat jäämään pysyviksi. Mies on työskennellyt aikaisemmin yhdistelmäajoneuvonkuljettajana, ja niihin tehtäviin hän on pysyvästi työkyvytön.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus oikeus tuomitsi Fitim Krenzin viiden vuoden vankeuteen tapon yrityksestä. Lisäksi hän joutuu maksamaan uhrille 47 000 euron korvaukset.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Onko ylijulma väkivalta lisääntynyt?

Onko ylijulma väkivalta lisääntynyt poikkeuksellisen paljon? Näin vastaa rikosylikomisario Pälvi Suokas 8:22

Lue myös:

    Uusimmat