Mielenkiintoiset faktat vaniljasta – näin teet itse vaniljasokeria!

Vanilja on yksi käytetyimmistä mausteista leivonnassa ja jälkiruoissa. Tiesitkö, että se on sahramin jälkeen kallein mauste maailmassa?

Kalliin hinnan syy selviää valmistustavasta. Vanilja on ainoa elintarvike, jota saadaan orkideasta. Vaniljatangot kuivatetaan orkidean palkojen sisällä olevista pitkistä siemenistä.

Nykyään vaniljaorkideoita viljellään ympäri maapalloa, mutta alun perin ne ovat kotoisin Väli-Amerikan alueelta.

Vaniljaorkidea on köynnöskasvi, ja se voi kasvaa puiden rungolla jopa 30 metrin korkeudessa. Ruokateollisuudessa käytetyn vaniljaorkidean nimi on Vanilla planifolia. Kasvista käytetään sen palko, joka muistuttaa hieman vihreää papua. Palko poimitaan ennen kuin se on saavuttanut täyden kypsyytensä, kastetaan kuumaan veteen ja jätetään kuivumaan kahdesta kuuteen kuukauteen.

Suurin osa tämän päivän vaniljatangoista valmistetaan Madagaskarilla ja Reunionin saarella. Vaniljan nimitys bourbon tulee Reunionin saaren alkuperäisestä nimestä, joka oli Île Bourbon. Vaniljaa valmistetaan ympäri maapalloa, mutta vaniljaorkideat ovat nirsoja kasveja: ne kasvavat vain 10–20 astetta etelään tai pohjoiseen päiväntasaajalta. Tämän vuoksi jopa 75 prosenttia maailman vaniljakasveista viljellään Madagaskarilla ja Reunionin saarella.

Tee itse ihanaa vaniljasokeria!

Vaniljasokeria voi tehdä lahjaksi tai omaksi iloksi itse tavallisen sokerin ja vaniljatankojen avulla. Laita pieneen, puhtaaseen lasipurkkiin valkoista tai ruskeaa sokeria. Raaputa vaniljatankojen sisältä siemenet mukaan purkkiin ja sekoita ne sokerin sekaan. Laita purkkiin myös raaputetut tangot tuomaan sokeriin lisää aromeja. Sulje kansi huolellisesti, ja anna vaniljan aromien imeytyä pari päivää. Poista tangot sokerin seasta ennen käyttöä.


Kokeile myös näitä vaniljaisia reseptejä:

Vaniljaiset raparperisydämet

Kevään juhliin ja muutenkin herkkuhetkiin sopivat Murotaikinasta leivotut Vaniljaiset raparperisydämet. Voit leipoa kaksikerroksiset piparit myös muihin muotoihin. Tässä täytteeksi on tehty itse ihana vaniljainen raparperimarmeladi, mutta myös muut valmiit hillot ja marmeladit sopivat.

noin 20 kpl

1 pkt Myllyn Paras Murotaikinaa (400 g)

Vaniljainen raparperimarmeladi:

500 g raparperia

1 omena

1 vaniljatanko

6 dl hillosokeria

1–2 rkl sitruunamehua

Koristeeksi:

tomusokeria

Valmista marmeladi. Puhdista raparperit ja pilko kuoritun omenan kanssa kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet kattilaan mausteeksi. Nosta mukaan myös tangot ja hillosokeri. Anna kiehua hiljalleen aluksi kannen alla, jotta raparperit mehustuvat. Poista kansi ja anna kiehua vielä noin 10 minuuttia.

Mausta hillo sitruunamehulla ja kaada seos puhtaaseen lasipurkkiin. Peitä kannella ja anna jäähtyä viileässä yön yli. Hillo kiinteytyy kunnolla vasta jäähtyessään.

Kauli sulanut, mieluiten aavistuksen kohmeinen, murotaikina ohueksi levyksi leivinpaperin päälle. Ota muotilla sydämiä. Paketista tulee noin 40 sydäntä, muotin koosta riippuen. Asettele ne leivinpaperoidulle uunipellille hieman irti toisistaan. Paista pipareita 175-asteisen uunin keskitasolla vaaleiksi, noin 7–8 minuuttia. Varo palamista. Anna jäähtyä. Levitä puolelle määrälle sydämistä ohut kerros marmeladia ja nosta päälle toinen keksi. Sirottele päälle koristeeksi tomusokeria.

Pullasarvet vadelma-vaniljatäytteellä

16 kpl

1 pkt Myllyn Paras Pullataikinalevyjä (1 kg, pakaste)

200 g vaniljarahkaa tai vaniljatuorejuustoa

1-2 dl mantelirouhetta tai kookoshiutaleita

250 g paistonkestävää vadelmamarmeladia

1 muna

raesokeria

Leikkaa hieman sulaneet taikinalevyt kahtia kulmasta kulmaan. Nosta taikinakolmiot uunipellille jauhotetun leivinpaperin päälle väljästi ja venytä käsin muotoillen taikinakolmioita hieman leveämmiksi ja lyhyemmiksi. Anna kohota kaksinkertaisiksi paksuudeltaan leivinliinalla peitettynä lämpimässä paikassa, esim. 40-asteisen uunin keskitasolla tai keittiöaltaan päällä, johon on laskettu kuumaa vettä (noin 30 minuuttia).

Levitä tuorejuustoa tai rahkaa ohuelti taikinakolmioille ja ripottele päälle mantelirouhetta tai kookoshiutaleita. Laita 1-2 tl marmeladia taikinakolmion leveämpään päähän keskelle. Kääri kolmiot rullalle leveästä reunasta kohti terävää kulmaa, nipistä saumakohta aina jokaisen rullan alle ja käännä rullat sarviksi. Anna sarvien kohota uudelleen noin puoli tuntia peitettynä lämpimässä paikassa. Voitele munalla, ripottele pinnalle raesokeria. Paista n. 210-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia kauniin värisiksi.

Vaniljainen pipari-keksikakku

Jäikö joulun jäljiltä pakkaseen käyttämättä jäänyttä piparitaikinaa? Käytä taikina hyödyksi tässä ihanan vaniljaisessa kakkuohjeessa.

Torttupohja:

1 pkt Myllyn Paras Laktoositon Piparitaikinaa (500 g)

tai Perinteinen Piparkakkutaikinaa (500 g)

Kypsälle pohjalle:

1½ dl vaniljalla maustettua maitokahvia

3 rkl vanilja- tai kermaikööriä (esim. Baileys)

2–3 dl puolukka- tai kirsikkahilloa

4 dl puolukoita tai kirsikoita

Täytevaahto:

1 tlk kermaa tai vaahtoutuvaa vaniljakastiketta (2½ dl)

2 tlk vaniljarahkaa (400 g)

1 tl vaniljasokeria

(1 rkl vaniljalikööriä)

Koristeeksi:

n. 3 dl puolukoita tai kirsikoita

sitruunamelissanlehtiä

Jaa sulanut taikina kolmeen yhtä isoon palaan (⅔ levyä + ⅔ levyä + kaksi x ⅓ levyistä jääneet palat). Kauli paloista isot pyöreät levyt leivinpaperin päällä (esim. ruokalautanen muottina). Paista kutakin pohjalevyä 200-asteisen keskitasolla 5–8 minuuttia. Varo paistamasta liikaa. Jäähdytä pohjat.

Valmista täytevaahto. Vatkaa kerma tai vaniljakastike kovaksi vaahdoksi. Lisää rahka. Mausta seos vaniljasokerilla ja liköörillä tai esanssilla.

Kokoa torttu tarjoiluastialle. Kostuta alimmainen torttupohja hyvin. Levitä päälle puolet marjasurvoksesta tai -hillosta ja sen päälle marjoja ja täytevaahtoa tasaiseksi kerrokseksi. Aseta toinen keksilevy päälle, kostuta ja sen päälle loppu hillo ja marjoja sekä vaahtoa. Laita päälle kolmas levy, kostuta, levitä kauniisti loppu vaahto kakun pinnalle. Koristele runsaasti puolukoilla tai kirsikoilla ja sitruunamelissanlehdillä.

VINKKI: Voit käyttää täytevaahdon tilalla vaniljajäätelöä, jonka maustat liköörillä. Säilytä kakku tällöin pakastimessa ennen tarjoilua. Kumoa jäätelökakku tarjolle ja anna pehmetä puolisen tuntia ennen tarjoamista.

Reseptit: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat