Mainos

Miekkavalaissa ennätysmäärä myrkkyjä

Norjalaistutkimus osoittaa, että myrkkykemikaalit päätyvät arktisille alueille.

Norjalaistutkijat ovat löytäneet miekkavalaista ennätyksellisen korkeita kemikaalipitoisuuksia. Erityisesti miekkavalaista on löytynyt PCB:tä, torjunta-aineita ja palonestoaineita.

Tutkimus todistaa, että käytössä olevat kemikaalit päätyvät arktisille alueille ja niiden eläimiin. Miekkavalaat viihtyvät Lofooteilla Norjassa, missä turskaparvet tarjoavat niille runsaasti ravintoa.

Tutkijat ovat onnistuneet ottamaan vesistöjen valaista näytteitä, joiden tulokset ovat huolestuttavia. Norjan arktisen instituutin tutkija Hans Wolkers kertoo, että miekkavalaiden kemikaalipitoisuudet ovat arktisen alueen eläimistä kaikkein suurimmat.

- Niissä on vielä enemmän myrkkyjä kuin jääkarhuissa, hän sanoo. - Kemikaalit kertyvät ravintoketjun huipulla oleviin valaisiin. Miekkavalaat ovat meriympäristön terveydentilan mittareita. Ravintoketjun huipulla ne altistuvat suurimmille myrkkypitoisuuksille. Se osoittaa, että meriympäristö ei ole niin puhdas kuin toivoisimme.

Arktisten alueiden pitkä talvi ja kylmä sää estävät kemikaalien hajoamisen. Alueen eläimillä on paksu rasvakerros, johon kemikaalit kertyvät.

- Tämä löydös miekkavalaiden myrkkypitoisuuksista on hyvä osoitus siitä, että ne kemikaalit, jotka tuotetaan vaikka Euroopassa, päätyy arktisille alueille, jossa muuten ei kemikaaleja esiinny, Wolkers sanoo.

Vaikka korkeiden kemikaalipitoisuuksien vaikutuksia miekkavalaaseen ei vielä tarkkaan tunneta, tutkijat ovat vakuuttuneita siitä, että vaikutuksia on.

- On vielä vaikea sanoa täsmällisesti, miten myrkyt vaikuttavat, mutta näin korkeat myrkkypitoisuudet ovat varmasti haitallisia terveydelle, varoittaa Wolkers.

Norjalaistutkijat ja ympäristöjärjestö WWF uskovat, että tiukempi kemikaalilainsäädäntö auttaisi myös miekkavalaita. Heidän mukaansa lainsäädäntöä pitää tiukentaa ja parantaa, jotta kemikaali eivät pääse luontoon niinkuin ne nykyään pääsevät.

Euroopan kilpailukykyministerit päättävät tiistaina, kuinka tiukka unionin uudesta kemikaaliasetuksesta tulee.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 12.12.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.