Mainos

Miehelle tuhansien eurojen sakot, koska ”tykkäsi” Facebookissa liikaa – poikkeuksellinen oikeustapaus Sveitsissä

Sveitsin tuomioistuin on määrännyt sakkorangaistuksen miehelle, joka tykkäsi Facebookissa kommenteista, joissa syytettiin eläinaktivistia antisemitismista, rasismista ja fasismista.

Tuomioistuimen mukaan miehen aktiivinen tykkää-napin klikkaaminen sosiaalisessa mediassa ylitti asiallisuuden rajat, sillä tykkäysten kohteena olivat tuomioistuimen mukaan herjaavat ja loukkaavat julkaisut ja kommentit.

Sakkorangaistuksen saanut mies ei itse siis osallistunut kommentointiin, vaan ainoastaan tykkäsi muiden kommenteista. Tuomio kuitenkin osui aktiiviselle tykkääjällä, joka tuomioistuimen mukaan osoitti vahvaa tukea kommenteille.

Tämän lisäksi tuomioistuimen mukaan mies ei onnistunut esittämään perusteita tykkäämiensä kommentien totuudenmukaisuudesta.

Zürichin tuomioistuin määräsi miehelle sakkorangaistuksen kunnianloukkauksesta. Sakon määrä on 4 000 Sveitsin frangia eli noin 3 700 euroa. Tuomiolla on valitusoikeus.

Erikoisen tapauksesta tekee se, että oikeudessa eivät istuneet itse kommentoijat, vaan ainoastaan henkilö, joka tykkäsi aktiivisesti kaikista herjaavina pidetyistä kommenteista. Tapaus on tiettävästi ainut, jossa sosiaalisessa mediassa ”tykkäys” tai muu reaktio olisi tulkittu oikeudessa niin vahvaksi kannatukseksi, että se tulkitaan jo kunnianloukkaukseksi.

Facebookin edustaja kommentoi CNN:lle, ettei oikeustapauksella ole suoraa yhteyttä itse sosiaalisen median palveluun ja kieltäytyi kommentoimasta enempää.

Tapahtumat sijoittuvat vuoden 2015 heinäkuun ja syyskuun välille. Tuolloin Facebook käytti ainoastaan tykkäys-nappia. Helmikuussa 2016 palveluun tulivat mukaan myös reaktiot. Ominaisuutta on kritisoitu siitä, että ne eivät anna mahdollisuutta osoittaa pelkoa tai sitä, ettei ole samaa mieltä.

Lähteet: PCMag, CNN

***

8:08

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.