Perussuomalaisten kuntapoliitikko tviittasi profeetta Muhammadista ja pedofiliasta, panetteli somaleja – tuomittiin sakkoihin

Perussuomalaisten Espoon valtuustoryhmän puheenjohtaja Teemu Lahtinen tuomittiin perjantaina sakkoihin uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Tuomio tuli kahdesta Lahtisen Twitter-tilillään julkaisemasta viestistä. Lahtinen oli marraskuussa 2016 ja uudelleen kesäkuussa 2017 julkaissut tviitin, jossa yhdistettiin islam, sen profeetta Muhammad ja pedofilia. Lisäksi hän jakoi kesäkuussa 2017 Twitter-tilillään toisen ihmisen kirjoituksen, jossa paneteltiin somaleja.

Lahtinen kiisti syytteet ja sanoi, ettei tahtonut tietoisesti loukata ketään. Hän kertoi kritisoineensa tviiteillä korkeimman oikeuden ratkaisua, jossa perussuomalaisten Jussi Halla-aho oli tuomittu kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta. Lahtisen mukaan poliitikkona hänellä on myös korostunut sanan- ja mielipiteenvapaus.

Somaleita koskevan tekstin osalta Lahti korosti, ettei teksti ollut hänen laatimaansa, eikä tekstien eteenpäin välittämisestä tulisi tuomita rangaistukseen.

Oikeus: Tekstin alkuperällä ei ole merkitystä

Oikeuden mukaan sillä seikalla, oliko teksti Lahtisen itse tuottamaa vai ei, ei ole rikoslain mukaan merkitystä. Merkitystä ei myöskään ole sillä, oliko teksti julkaistu aiemmin jossain muualla.

– Merkityksellistä on yleisön saataville asettaminen, koska tiedon, mielipiteen tai muun viestin esiintuominen avaa julki tullessaan aina uuden yleisön, oikeus korosti.

Oikeuden mukaan Laineen tviitit eivät myöskään olleet sellaisia, että ne olisi ymmärrettävissä pelkästään kritiikiksi korkeimman oikeuden ratkaisua kohtaan.

Pohtiessaan Lahtisen teon tahallisuutta oikeus otti huomioon sen, että tämä tiesi korkeimman oikeuden Halla-aho-päätöksestä. Näin ollen Lahtisen täytyi oikeuden mukaan olla tietoinen siitä, että syyllistyy omalla toiminnallaan samaan kuin Halla-aho.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi Lahtisen 60 päiväsakkoon, joista kertyy hänen tuloillaan maksettavaa 420 euroa. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja