Michelin-tähtiravintolat 2014: Kaksi uutta tähteä Helsinkiin!

Vuoden 2014 Michelin-tähdet on jaettu! Uudet tähdet tulivat ravintola Chef & Sommelierille ja Ravintola Askille.

Kulinaristien odottamat Michelin-tähdet julkistettiin tänään Tukholmassa, ja Suomi sai kaksi uutta tähteä: Uudet yhden tähden ravintolat ovat helsinkiläiset Restaurant Askja Chef & Sommelier.

Helsinkiläinen Ask sai Vuoden Ravintola 2014 tittelin alkuvuodesta.Kruununhakalainen Ask ammentaa tarjontansa mahdollisimman lähellä ja puhtaasti kasvaneista raaka-aineista. Askin annoksissa korostuvat pientuottajien luomu- ja biodynaamiset tuotteet sekä villiriista ja -kala.

Chef & Sommelier valittiin vuoden ravintolaksi 2013. Se panostaa laadukkaisiin, tuoreisiin ja luonnonmukaisiin raaka-aineisiin, jotka ovat koko ravintolaelämyksen punaisena lankana.

Näin tulkitset tähtiluokitusta

Ensimmäinen Guide Michelin julkaistiin Ranskassa vuonna 1900, ja sitä jaettiin ilmaiseksi tuolloin jokaiselle auton ostajalle. Nykyään Guide Michelin on tunnettu instituutio, jonka hotelli- ja ravintolaoppaat kattavat lähes koko maailman Japanista ja Kiinasta Pohjois-Amerikkaan.Tähtiluokitus otettiin käyttöön oppaissa 1930-luvulla. Tähtiä voi olla yhdestä kolmeen, ja kaikkia tähtiravintoloita voi luonnehtia gourmet-ravintoloiksi.

*** Kolme tähteä annetaan ravintolalle, jonka keittiön antimien arvioidaan olevan sinällään matkan arvoisia.
** Kaksi tähteä merkitsee, että jos olet matkalla lähipaikkakunnilla, kannattaa tehdä mutka kyseisen ravintolan kautta.
* Yksi tähti kertoo, että ravintola on poikkeuksellisen hyvä kategoriassaan.

– On totta, että nimenomaan tähdet ovat aina valokeilassa, kun uusi opas vuosittain julkistetaan, sanoo Lotta Wrangle, Michelin Nordicin tiedotuspäällikkö Pohjoismaissa.

– Opas on kuitenkin erittäin hyödyllinen matkakumppani aivan tavalliselle matkailijalle, sillä jokainen siinä mainittu ravintola ja hotelli on Michelinin ammattimaisten tarkastajien hyväksymä. Hotellit ja ravintolat luokitellaan palvelun, ilmapiirin ja hintatason mukaan erilaisin symbolein, mm. aterinparein, joita voi olla yhdestä viiteen. Lisäksi ravintolat voivat saada ”Bib Gourmand” –symbolin (kieltään lipovan Michelin-ukon pää), jos ne tarjoavat erittäin hyvää ja kekseliästä ruokaa edullisin hinnoin.

Michelin-tähdet 2013 – parhaita suomalaisia makuelämyksiä

Vuonna 2013 neljä helsinkiläisravintolaa sai Michelin-oppaassa yhden tähden – Demo, Postres, Luomo ja Olo. Suomen ainoa kahden tähden Michelin-ravintola, Chez Dominique, sulki ovensa syksyllä 2013.

Demo ansaitsi Michelin-tähtensä raadin mielestä vuonna 2007. Bistrona aloittaneen ravintolan keittiö juontaa ranskalaisista juurista, mutta yllätyksellisyys, kokeilunhalu ja erityisyys kuuluvat ravintolan filosofiaan.Ravintola Demo: asiakkaiden arvostelut Eat.fi:ssä.

Postres nappasi oman Michelin-tähtensä 2008, ja ravintolan tyyli on skandinaavisen nykyaikainen ja hillityn tyylikäs. Ruoka on yhdistelmä pohjoismaista keittiötä ja ranskalaista keittotaitoa. Postres sai Michelin-tähtensä 2008.Eat.fi:ssä voit lukea käyttäjien arvostelut Postres-ravintolasta.

Luomo luottaa kotimaisiin raaka-aineisiin, mutta tyylin perustana on ranskalainen keittiö. Vuonna 2010 Jouni Toivasen ja Mika Mattilan luotsaama Luomo sai yhden Michelin-tähden tuikkimaan. Eat.fi: Luomo – Mitä mieltä ravintolan asiakkaat ovat?

Ravintola Olo on erikoistunut pohjoismaiseen moderniin keittiöön. Olo liittyi Michelin-tähtikaartiin vuonna 2011. Pekka Terävä ja Petri Lukkarinen perustivat ravintola Olon vuonna 2006. Suomen Gastronominen Seura valitsi Olon Vuoden ravintolaksi vuonna 2009. Olo sai Michelin-tähden 2011 ja vuonna 2012 Suomen 50 Parasta Ravintolaa -listalla Olo rankattiin ykkössijalle. Lue arvostelut Eat.fi:ssä: Ravintola Olo.

Laura Kokko, laura.kokko(@)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat