Michael Schumacherin häijystä tempusta iso paljastus vuosien jälkeen – Keke Rosberg raivostui näkemästään: "Halpamaisin teko ikinä F1:ssä!"

4:10
Mika Salo kertoi C Moren studiolle näkemyksensä Michael Schumacherin ristiriitaisesta luonteesta. Tinkimättömyys kuvasi saksalaislegendan uraa kaikkialla.

Michael Schumacherin ulosajo vuoden 2006 Monacon F1-kisan aika-ajoissa vaikutti heti tuoreeltaan tahalliselta teolta, mutta Ferrarilta ei koskaan myönnetty legendan syyllistyneen vilppiin. Hänen tallikaverinsa Felipe Massa kertoo nyt, kuka asian taustalla todellisuudessa oli.

Schumacher aiheutti kohun parkkeerattuaan autonsa viimeisellä aikakierrokselle Rascasse-mutkaan juuri, kun hänen pahin uhkaajansa, Renault’n Fernando Alonso oli parantamassa omaa aikaansa.

Auton jääminen ahtaan radan varteen tarkoitti keltaisia lippuja. Alonso joutui keskeyttämään kierroksensa, mikä riitti Schumille paalupaikan varmistamiseen aiemman kärkiaikansa takia.

Tapaus oli niin läpinäkyvä, että esimerkiksi Keke Rosberg haukkui saksalaisen pataluhaksi.

– Tuo oli halpamaisin, likaisin juttu, jonka olen koskaan F1:ssä nähnyt. Hänen pitäisi jättää laji ja lähteä kotiin! Rosberg totesi tulistuneena BBC:n mukaan.

Ajatus aika-ajojen häiritsemisestä ei kuitenkaan tullut Schumacherilta itseltään, vaan tallin tekniikkapomolta Ross Brawnilta, kertoo toista Ferraria tuolloin ajanut Felipe Massa.

Massa ei voinut uskoa tapahtunutta

Massan mukaan temppu leivottiin kokoon jo aika-ajopäivän aamupalaverissa. Tuohon aikaan kuskeilla oli käytössään kahdet renkaat aika-ajoa varten.

– Michael sanoi jotenkin, että ”joo, mutta jos olemme heti nopeampia, niin sitten ajetaan vielä toisella setillä”, Massa puhuu Sky Sportsin dokumentissa The Race to Perfection.

– Sitten Ross Brawn sanoi: ”Ehkä me voisimme aiheuttaa keltaiset liput”. Minä sanoin siihen, että ”huvin vuoksi, ei tosissaan”. Lopulta se meni tismalleen niin, hän jatkoi.

Schumacher oli todella ottanut heitosta onkeensa. Lehdistötilaisuudessa hän kuitenkin jyrkästi kiisti syyllisyytensä Alonson kierroksen pilaamiseen, vaan selitti tapahtunutta lukkojarrutuksella. Monacossa, jos missä, paalupaikka on kisatuloksen kannalta elintärkeä.

Lopulta tuomaristo tuomitsi Schumacherille rangaistuksen ja lähetti tämän lähtöruudukon perille. Alonso ajoi kisan voittoon Schumin jäätyä viidenneksi. Kaksikon välinen ero MM-pisteissä venähti jo 21 pisteeseen espanjalaisen hyväksi.

– Muistan, kuinka sanoin (aika-ajon jälkeen) palaverissa, etten voi uskoa, että hän teki sen, Massa sanoo.

– Hän teki sen. Hän ei vain pystynyt sanomaan sitä. Meni vuosi, että hän suostui myöntämään minulle tehneensä sen tahallaan. Kysyin, että miten voit tehdä noin. Se osoittaa, että kaikki tekevät elämässään virheitä.

Brawn syyttää tempusta Schumin mielen ”oikosulkua”

Nykyisin F1-sarjan toimitusjohtajana toimiva Ross Brawn ei dokumentissa vahvista väitettä siitä, että huijaus olisi ollut hänen käsialaansa. Brawn sen sijaan käsittelee asiaa Schumin kaksijakoisella persoonalla.

– Michaelilla oli hetkellisesti mielenhairahduksia. Sellaisia asioita, joille ei voi koskaan antaa loogista selitystä, Brawn kertoo samassa dokumentissa.

– Hänessä oli tätä uskomatonta kilpailuviettiä, joka ajoi häntä eteenpäin. Ja joskus siitä seurasi oikosulku.

Brawnin mukaan temppuun ei olisi ollut syytä, sillä Ferrari oli osoittanut olevansa erittäin vahva koko viikonlopun.

– Se oli tyhmä veto. Ja yksi niistä oikosuluista, joita Michaelilla oli pari kolme kertaa urallaan, Brawn kommentoi viitaten vuoden 1994 ja 1997 MM-taisteluiden tahallisiin kolarointeihin.

Lähde: RaceFans

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja