Michael Jacksonin entinen kotitila Neverland Ranch myytiin kovalla alehinnalla – oikeustaistelut seksuaalisen väkivallan ympärillä jatkuvat

Otteita kohua herättäneestä, Michael Jacksonista kertovasta Leaving Neverland -elokuvasta 3:12
Michael Jacksonista kertovasta, palkitusta Leaving Neverland -elokuvasta nousi kohu.

Yhdysvaltalaisen muusikkolegendan Michael Jacksonin entinen koti Neverland Ranch on mennyt kaupan alle neljänneksellä aiemmasta pyyntihinnasta. Asiasta kertoi torstaina paikallista aikaa tilan ostaneen miljardööri Ron Burklen edustaja.

Montanalaisliikemies osti edesmenneen popin kuninkaan tilan noin 22 miljoonan dollarin, eli noin 18 miljoonan euron hintaan.

Jackson kuoli vuonna 2009. Elinaikanaan hän oli muuttanut aidatun kotitilansa satumaiseksi teemapuistoksi. Neverland Ranchilla oli muun muassa pienoisjuna, maailmanpyörä ja orankeja. Jackson myös kirjoitti Neverlandilla osan hittikappaleistaan.

Tarunhohdon taakse vaikutti kuitenkin kätkeytyneen synkkiä varjoja. Pop-ikonilla oli tapana kutsua lapsia kotiinsa yökylään ja hänen syytettiin myös käyttäneen nuoria poikia hyväkseen Neverlandin porttien suojassa.

Jacksonin kuoleman jälkeen tila brändättiin uudelleen Sycamore Valley Ranchiksi. Kaupasta aiemmin kertoneen yhdysvaltalaislehti Wall Street Journalin mukaan tilalla olleet huvipuistolaitteet on sittemmin poistettu.

Aiempi Neverland-nimi oli viittaus kirjailija J.M. Barrien Peter Pan -tarinoiden Mikä-Mikä-Maahan.

Myyntihinta oli vain murto-osa aiemmasta pyyntihinnasta

Miljardöörin maksamasta hinnasta kertoi AFP:n mukaan yhdysvaltalaislehti Wall Street Journal. Sittemmin uutistoimisto vahvisti kauppaa tunteneelta lähteeltä, että lehden kertoma summa on kutakuinkin oikea.

Summa on vain murto-osa siitä, mitä tilasta on aiemmin pyydetty. AFP:n mukaan tilaa yritettiin kaupata vuonna 2015 sadalla miljoonalla dollarilla.

Kiinteistönvälittäjät kuitenkin arvioivat jo tuolloin korkean pyyntihinnan olleen optimistinen. Viime vuonna hintaa laskettiin 31 miljoonaan dollariin, mutta tila ei siitäkään huolimatta mennyt kaupan.

Yksityisklubiketjunsa laajentamista suunnitellut Burkle oli käynyt alueella katsomassa lähistöllä sijaitsevaa kohdetta, kun hän oli huomannut kaupan olevan Neverlandin ja soittanut sen omistajalle, hänen edustajansa kertoo. Wall Street Journalin mukaan tila ei ollut enää tuolla hetkellä ollut julkisesti kaupan.

Tila sijaitsee noin 65 kilometrin päässä Santa Barbarasta. Sijoitusyhtiö Colony Capital investment osti tilan pahasti velkaantuneelta laulajalta vain vuosi ennen hänen kuolemaansa. Tuolloin kauppahinta oli 22,5 miljoonaa dollaria.

Wall Street Journalin mukaan Jackson osti tilan vuonna 1987 maksaen siitä itse tuolloin 19,5 miljoonaa dollaria.

Burkle tunsi pop-tähden entuudestaan, sillä hän oli toiminut laulajan bisnesasioiden neuvonantajana ja muun muassa setvinyt Jacksonin velkaantumista, joka oli seurausta hänen tuhlailevista elintavoistaan.

Tilalta takavarikoitiin alastomien lasten kuvia

Jacksonin tilalle tehtiin ratsia vuonna 2003 osana muusikkoon kohdistunutta lapsen hyväksikäyttöön liittyvää tutkintaa. Ratsian yhteydessä poliisi takavarikoi mittavan kokoelman pornografiaa ja alastomien lasten kuvia.

Vuonna 2005 Jackson vapautettiin oikeudessa syytteistä.

Viime vuonna yhdysvaltalaiskanava HBO julkaisi dokumentin Leaving Neverland, jossa kaksi miestä kertoi Jacksonin käyttäneen heitä Neverlandilla seksuaalisesti hyväkseen heidän ollessa lapsia.

Dokumentti esitettiin Suomessa Ylellä osana Docventures-ohjelmaa.

Jackson kiisti hyväksikäyttösyytökset elinaikanaan ja hänen perikuntansa on niin ikään kiistänyt kaikki viimevuotisessa dokumentissa esitetyt syytökset. Perikunta on haastanut HBO:n oikeuteen syyttäen kanavaa kuolemanjälkeisestä maineen tuhoamisesta. Perikunta hakee oikeusteitse 100 miljoonan dollarin korvausta.

Perikunta sai tuoreeltaan oikeusvoiton

Noin puolitoista viikkoa sitten yhdysvaltalainen valitustuomioistuin ojensi Jacksonin perikunnalle pienoisen oikeusvoiton. Asiasta kertoi tuolloin muun muassa uutiskanava NBC News. 

Perikunta oli syyttänyt HBO:n rikkoneen vuonna 1992 Dangerous-kiertueelta julkaistuun konserttitaltiointiin liittyviä halventamisen kieltäviä lausekkeita, jotka perikunnan mukaan liittyvät voimassa oleviin salassapitovelvoitteisiin.

HBO:n mukaan kyseinen lauseke ei ole tuoreen lakitoimen kannalta relevantti. Sen sijaan kanava syytti perikunnan yrittävän hiljentää seksuaalisen väkivallan uhreja.

NBC:n mukaan tuomarit myönsivät, että perikunnan vaateet voivat olla joutavia niin kuin HBO väittää, mutta tästä saa tuomarien mielestä päättää sovittelija.

Uutiskanavan mukaan HBO voi joko valittaa tuomioistuimen päätöksestä tai ajaa asiaansa sovittelijan edessä. Kanava on kuitenkin pyrkinyt NBC:n mukaan välttämään sovittelun.

Lue myös:

    Uusimmat