Mainos

Metsäsertifiointi laajenee Kiinaan ja Venäjälle

Ympäristöjärjestöt ovat aika ajoin syyttäneet suomalaisia metsäyhtiöitä laittomista hakkuista.

Metsäsertifioinnin seuraavat suuret kohteet ovat Venäjä ja Kiina, kertoo metsäsertifiointijärjestö PEFCin pääsihteeri Ben Gunneberg. Myös Etelä-Amerikassa on suuria mahdollisuuksia.

Sertifiointiaate etenee jo tällä viikolla, kun Gunneberg matkustaa Kiinaan avaaman uuden toimiston PEFCille.

PEFC on suurempi kahdesta kilpailevasta sertifikaatista. Toinen on ympäristönsuojelijoiden suosima FSC. Suomessa PEFC on vallitseva järjestelmä, mutta Ruotsissa FSC on voittanut jalansijaa.

Sertifioinnin tarkoitus on taata se, että metsiä käytetään hyväksi kestävällä tavalla. Maailman metsistä vain kahdeksan prosenttia on tällä hetkellä sertifioitu, mutta hakkuista jo neljännes tapahtuu sertifioiduissa metsissä.

Gunnebergin mukaan kesti kymmenen vuotta saavuttaa neljänneksen taso. Osuuden nosto vaikeutuu kuitenkin jatkossa, kun niin sanotut helpot alueet on jo saatu sertifioitua.

PEFC-sertifikaatti on myönnetty 196 miljoonalle metsähehtaarille. Lisäksi FSC on sertifioinut 87 miljoonaa hehtaaria. Metsiä on maailmassa lähes 3,5 miljardia hehtaaria, josta sertifiointi on mahdollista ulottaa 600-800 miljoonalle hehtaarille.

Gunnebergin mukaan ongelmana laajentumisessa on muun muassa sertifioinnille asetetut vaatimukset, joita on kehittyvissä maissa vaikea täyttää suoralta kädeltä. Ratkaisuna voi olla eteneminen askel askeleelta kohti täyttä

sertifikaattia.

Muun muassa Afrikan länsirannikolla sijaitsevassa Gabonissa on jo oma sertifiointijärjestelmä, joka ei kuitenkaan ole vielä saanut PEFCin täyttä tunnustamista.

Puuplantaasit hyväksytään

Venäjän metsät ovat niin laajat, että sertifiointi etenee useammassa vaiheessa, Gunneberg ennustaa. Kiina taas poikkeaa Venäjästä siten, että pääpaino on tuontipuun tuotantoketjun varmistamisessa.

Kiina tuo Suomen tapaan runsaasti puuta Venäjältä.

Latinalaisessa Amerikassa Brasilia ja Chile ovat jo mukana PEFC-järjestelmässä. Gunnebergin mukaan Brasiliassa on edelleen runsaasti mahdollisuuksia laajentaa sertifioitujen metsien alaa. Myös Argentiina ja Uruguay tutkivat mahdollisuutta sertifiointiin.

PEFC hyväksyy puuplantaasit sertifioinnin piiriin. Puuplantaasit ovat yleisiä Etelä-Amerikassa.

Gunneberg arvioi, että nopeimmin kasvaa kannoilta tehtaille ulottuvien tuotantoketjujen sertifiointi. Muun muassa kaikki suuret suomalaiset metsäyhtiöt ovat mukana PEFC-järjestelmässä.

Hän ei pidä kuitenkaan realistisena vaatimusta, että sertifioinnin piiriin tulisivat kaikki tuotannon osat, kuten energian käyttö ja hiilidioksidipäästöt. Keinot elinkaarianalyysiin eivät ole vielä valmiina, hän perustelee.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.