Mainos

Metsähallitus vaati 120 miljoonan euron korvauksia – myös hovioikeus hylkäsi kanteen puukartellijutussa

Helsingin hovioikeus on hylännyt Metsähallituksen vahingonkorvauskanteen puukartellijutussa.

Helsingin hovioikeus on hylännyt Metsähallituksen vahingonkorvauskanteen puukartellijutussa. Hovioikeus ei muuttanut käräjätuomion lopputulosta.

Metsähallitus vaati hovissa noin 120 miljoonan euron korvauksia Stora Ensolta, Metsäliitto Osuuskunnalta ja UPM-Kymmeneltä.

Helsingin käräjäoikeus oli hylännyt kanteen tuomiossaan toissa vuoden kesäkuussa. Oikeuden mukaan ei ollut näyttöä, että kartelli olisi aiheuttanut Metsähallitukselle vahinkoa raakapuun alihintana. Osan korvausvaatimuksista käräjäoikeus hylkäsi vanhentuneina.

Metsähallitus haki muutosta käräjätuomioon ja vaati, että metsäyhtiöt velvoitetaan korvaamaan sille kilpailunrajoituksen aiheuttamia vahinkoja noin 120 miljoonan edestä. Käräjillä Metsähallituksen korvausvaatimus oli suurempi, yli 159 miljoonaa euroa, mutta Metsähallitus oli luopunut käräjillä vanhentuneiksi katsottujen vaatimustensa osalta vaatimuksistaan hovissa.

Hovioikeus otti vastaan laajan taloustieteellisen asiantuntijatodistelun. Oikeus ei pitänyt riittävänä näyttönä vahingon aiheutumisesta sitä, että hintavaikutusta voitiin pitää asianosaisten esittämien analyysien perusteella mahdollisena.

Hovioikeus velvoitti Metsähallituksen korvaamaan metsäyhtiöiden oikeudenkäyntikulut.

Vahingonkorvausvaatimus perustui markkinaoikeuden päätökseen vuodelta 2009. Markkinaoikeus totesi, että kartelli oli voimassa vuosina 1997–2004.

Metsähallitus pohtii jatkotoimia

Metsähallitus ilmoitti tuoreeltaan olevansa pettynyt hovioikeuden ratkaisuun raakapuukartelliasiassa.

– Tutustumme nyt hovioikeuden tuomioon rauhassa yhdessä asiantuntijoidemme kanssa, minkä jälkeen harkitsemme mahdollisia jatkotoimia asiassa, pääjohtaja Pentti Hyttinen kertoi tiedotteessa.

Stora Enso ja UPM puolestaan tiedottivat pitävänsä hovioikeuden ratkaisua oikeana ja kiistävät aiheuttaneensa Metsähallitukselle vahinkoa.

Puukartellijupakassa on useampi haara. Helsingin käräjäoikeudesta kerrottiin tänä keväänä, että yli 30 kuntaa on valittanut tuomiosta, jolla kuntien miljoonien eurojen korvausvaateet metsäyhtiöille hylättiin.

Jupakan yksi haara päättyi alkuvuonna, kun yksityiset metsänomistajat päättivät, etteivät vie metsäyhtiöitä hovioikeuteen. Lähes 500 yksityistä metsänomistajaa vaati käräjillä miljoonakorvauksia Metsäliitolta, Stora Ensolta ja UPM-Kymmeneltä. Metsänomistajat katsoivat, että kartelli laski raakapuun hintaa ja metsänomistajat menettivät suuria summia.

Käräjäoikeuden mukaan kiellettyä tietojenvaihtoa yhtiöiden välillä tapahtui, mutta näyttöä vaikutuksesta raakapuun hintaan ei löytynyt. Korvausvaateet hylättiin, ja metsänomistajat määrättiin maksamaan yhtiöiden oikeudenkäyntikulut.

Metsänomistajien 486 hengen Suuri Savotta -ryhmä aikoi viedä jutun hovioikeuteen, mutta päätyi ottamaan asiassa Stora Enson ja UPM-Kymmenen sovintotarjouksen. Sovinnon mukaan ne eivät vaadi kulujen korvaamista, jos juttua ei viedä hoviin.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.