Mainos

Menikö papan vaalima metsä pilkkahintaan? Metsänomistajat vaativat korvauksia kartellista

Suuri Savotta -kantajat vaativat käräjillä yhteensä noin 12 miljoonaa euroa korkoineen

Kärsivätkö yksityiset metsänomistajat tappioita metsäyhtiöiden kartellin vuoksi? Tätä pohditaan lähikuukaudet Helsingin käräjäoikeudessa haarassa, jossa lähes viisisataa yksityistä metsänomistajaa vaatii korvauksia Stora Ensolta, UPM-Kymmeneltä ja Metsäliitto Osuuskunnalta.

Yhteensä kantajien vaatimukset nousevat noin 12 miljoonaan euroon korkoineen. Yksittäiset vaatimukset vaihtelevat muutamasta tuhannesta eurosta noin puoleen miljoonaan euroon.

Kantajia yhteen koonnut Reijo Lahtonen kertoo, että pääasiassa kantajat ovat lähteneet mukaan muista syistä kuin rahan takia. Mukana on esimerkiksi perikuntia, jotka ovat joutuneet myymään metsää kuolintapauksen jälkeen veroseuraamusten vuoksi ja kokevat tulleensa vaikeassa tilanteessa huijatuksi.

– Kyyneleet silmissä on kerrottu, että kun pappa hoiti metsää ja sillä oli valtava tunnearvo, ja sitten selvisi, että viekkaudella ja vääryydellä on puljattu hintaa alaspäin, Lahtonen kuvaa.

Lahtonen keräsi Suuri Savotta -hankkeessa kokoon yhteensä yli 1 700 kannetta, joista yli 1 200 korkein oikeus on katsonut vanhentuneiksi.

Halpa venäläinen puu painoi hintoja?

Markkinaoikeus totesi vuonna 2009, että metsäyhtiöt olivat vaihtaneet liiketoimintaansa liittyviä tietoja ja jakaneet markkinoita lainvastaisesti vuosina 1997–2004.

Helsingin käräjäoikeudessa väännetään nyt siitä, vaikuttiko kartelli hintoihin kyseisten metsänomistajien tapauksissa. Jutun käsittely jatkuu kesäkuun puoliväliin.

Metsäyhtiöt myöntävät vaihtaneensa tietoja, mutta kiistävät tämän tuoneen tappioita puun myyjille.

– Hinnoittelun yhdenmukaistamista ei todettu markkinaoikeudessa, metsäyhtiöt katsoivat käräjillä maanantaina.

Puun hintaa painoi vastaajien mukaan alas esimerkiksi halvan venäläisen tuontipuun runsaus.

Kantajien näkemyksen mukaan metsäyhtiöt saivat pidettyä hinnat alhaalla jakamalla keskenään salassapidettävää tietoa muun muassa korjuukustannuksista ja kuljetusvarastojen määristä.

Kantajien mukaan kartellin vaikutukset jatkuivat vielä sen loppumisen jälkeenkin.

Metsähallituksen kanne hylättiin käräjillä

Yksityisten metsänomistajien vaatimukset ovat yksi haara eri oikeusasteissa etenevistä korvauskanteista. Helsingin käräjäoikeus hylkäsi viime kesänä Metsähallituksen 159 miljoonan euron kanteen. Käräjäoikeuden mukaan ei ollut näyttöä siitä, että kartelli olisi aiheuttanut Metsähallitukselle vahinkoa raakapuun alihintana.

Metsähallituksen korvausjuttu on edennyt hovioikeuteen, ja sen käsittely on siellä alkuvaiheessa.

Marraskuussa Helsingin käräjäoikeudessa alettiin puida haaraa, jossa 32 kuntaa vaatii metsäyhtiöiltä yhteensä noin kuuden miljoonan euron korvauksia. Tuomio kuntien kanteesta on tulossa syyskuun lopulla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.