Mainos

Meteorologi: "Varo mustaa jäätä etelässäkin" – missä liukkainta tiistaiaamuna?

Tiet ovat olleet jo paikoin liukkaita yöpakkasten takia. Myös tiistaiaamuna kannattaa varautua liukkauteen.

Tänään autot ovat liukastelleet aamuliikenteessä esimerkiksi Porvoonväylällä ja Pohjanmaalla. Ensi yönä pakkasta on selkeillä alueilla eli etenkin maan etelä- ja lounaisosassa sekä Lapissa.

– Myös tiistaiaamuna kannattaa varautua siihen, että pohjoisen lisäksi esimerkiksi Etelä- ja Lounais-Suomessa voi olla liukasta. Ilma on nyt viime viikkoa kosteampaa, sanoo MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas.

Tiistain vastaisen yön jälkeen yöt lämpenevät, pakkasta on lähinnä Lapissa. Tienpinnat voivat kuitenkin olla paikoin pakkasella, vaikka ilmassa pakkasta ei olisikaan.

Kuuraliukkaus syntyy, kun ilmassa oleva vesihöyry härmistyy jääksi tienpinnalle.

– Otolliset olosuhteet ovat nimenomaan silloin, kun ilmassa on tarpeeksi kosteutta tai tien lähettyvillä on jokin kosteuden lähde, kuten vesistö. Kun vesihöyry härmistyy, tulee tienpintaan näkymätön, hentoinen jääpeite. Yleensä tienpinta jäähtyy voimakkaimmin selkeinä öinä. Tiet voivat kuitenkin olla jäisiä silloinkin, kun ilma on plussan puolella, muistuttaa Markus Mäntykannas.

Mustalla jäällä voidaan tarkoittaa esimerkiksi kuuraliukkautta, jäätävästä sateesta tullutta liukkautta tai sulamisvesistä johtuvaa liukkautta.

– Musta jää on ohut, läpinäkyvä jääpeite, jota voi olla vaikea havaita paljaalla silmällä etenkin pimeän aikaan, toteaa Markus Mäntykannas.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.