Luulitko, että tänään oli niin liukasta kuin mahdollista? Aja aamulla rampeille erityisen varovasti, sillä illan ja yön hyytävä tihku virittää jääkentät tien pinnoille

4:20
Miltä näyttää jäätävä tihkusade? Pekka Pouta näyttää sokeripalan avulla, miten tunnistat autoilijoille tutun riesan.

Etelä-Suomen kelit vaihtuivat pitkästä pakkasputkesta lauhaan ja kosteaan ilmaan. Illalla pakastaa jälleen ja paikoin saadaan myös jäätihkua, joka tekee ajokeleistä petollisen.

– Maan etelä- ja länsiosassa esiintyy illan ja ensi yön aikana paikoin jäätävää vesisadetta, suurin riski on Uudeltamaalta Pohjanmaan eteläosiin ulottuvalla vyöhykkeellä, varoittaa Ilmatieteen laitos Twitterissä.

Jäätävä sade saa tienpinnat liukkaiksi.

– Ajokeli on jopa erittäin huono, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

"Ilman vesihöyry härmistyy suoraan jääksi"

Edestakaisin sahaavat lämpötilat saavat aikaan myös sääilmiön, josta Forecan meteorologi Markus Mäntykannas varoittaa perjantaina kirjoittamassaan blogitekstissä.

Hän kertoo, että lämpötilan äkillinen kohoaminen ja mereltä saapuva kosteus ovat viikon loppupuolella laukaisseet erittäin petollisen kuuraliukkauden eteläiseen Suomeen.

– Tienpinnat lämpenevät kuitenkin hitaammin kuin ilma, mikä aiheuttaa sen, että ilmassa oleva vesihöyry härmistyy tien pinnoille suoraan jääksi, Mäntykannas kirjoittaa.

Mäntykannas muistuttaa, että erityisen tarkkana tulisi olla teiden rampeilla, silloilla ja sisääntuloväylillä.

Jäätävä sade tekee mistä tahansa pinnasta liukkaan

Myös Mäntykannas varoittaa saapuvista jääsateista: maan etelä- ja lounaisosaan työntyy ylempänä ilmakehässä olevaa lämpimämpää ilmaa, mutta maan pinnalla lauhtuminen ei tunnu yhtä voimakkaana.

– Tämä voi aiheuttaa sen, että troposfäärin alemmissa kerroksissa sade on osittain vettä, mutta kun se putoaa lähemmäs maanpintaa, missä ollaan pakkasen puolella, tuloksena voi olla alijäähtynyttä vettä eli jäätävää sadetta. Kun alijäähtynyt vesi kohtaa kylmät pinnat, jäätyy se niihin välittömästi kiinni.

– Tuloksena voikin olla melkoisia ilmakehän virittelemiä jääkenttiä viikonlopun aikana. Parempi varoa kuin katua!

Ilmatieteen laitos havainnollisti Twitterissä, mille alueelle jäätävä vesisade osuu illan ja ensi yön aikana.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja