Mainos

Lumisade alkaa ensi yönä ja jatkuu pitkälle huomiseen – maan keskiosaan luvassa huonoa ajokeliä

Ajokeli huononee huomenna eri puolilla Pohjanmaata ja Suomen keskiosia lumisateen takia, varoittaa Ilmatieteen laitos.  

Pääväylillä on huomenna voimassa sekä keltaisia eli mahdollisesti vaarallisen että oransseja eli vaarallisen ajokelin varoituksia. Päivystävän meteorologin Jani Tuovisen mukaan syynä on lännestä lähestyvä lumisadealue. Lunta sataa maan keskivaiheilla yöstä huomiseen iltapäivään asti. Joillakin alueilla lunta saattaa kertyä kymmenenkin senttiä.  
Tänään ajokelivaroitus on keltaisella Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa.  

Nollan molemmin puolin sahaava lämpötila on paikallisesti myös jäädyttänyt jalkakäytäviä. Tuovinen kertoo, että torstain ja perjantain välisenä yönä jään päälle satanut vesi teki jalkakäytävistä joksikin aikaa hyvin liukkaita.  

Nytkin jalkakäytävillä voi olla liukasta, mutta Tuovisen mukaan kyse ei ole poikkeuksellisesta tilanteesta. Hän korostaa, että varoitusta ei pidetä voimassa päivätolkulla.  

– Ei tämä mikään pääkallokeli ole vaan tyypillistä talvista liukkautta.  
Tilanne huononisi, jos liukkaalle pohjalle sataisi kevyttä pakkaslunta peittämään jäiset kohdat.  

– Märkänä lumi parantaisi kitkaa, kun se tamppaantuu jään päälle. Kevyt pakkaslumi sen sijaan on petollinen, Tuovinen sanoo.  

Sekä tänä että viime talvena liukkausriski on Tuovisen mukaan ollut tavallista korkeampi. Hän uskoo vastaavien talvien yleistyvän tulevaisuudessa, kun lämpötila ei putoa enää yhtä paljon ja pitkiksi ajoiksi pakkaselle kuin ennen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.