Mainos

Meteorologi: Itämerellä Välimeren lämpötilat – järvetkin lämpimiä

Uimarit nauttivat nyt lämpimistä vesistä niin järvillä kuin merilläkin.

Itämeren pohjoisosissa on päästy 26 asteeseen. Itämeri onkin paikoin yhtä lämmin kuin läntinen Välimeri, MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi kertoo. Meren pintavesiä lämmittää korkeiden lämpötilojen lisäksi heikkotuulinen korkeapaine. 

– Pintavesien lämpötilat liikkuvat Pohjois-Itämerellä ylimmillään 22–25 asteen tienoilla, sateliittikuvien lämpötilamittaukset osoittavat, Rintaniemi sanoo.

Munkkiniemen uimarannalla Helsingissä mitattiin tänä aamuna viralliseksi veden lämpötilaksi 25,5 astetta. Lähes samaan, 25 asteeseen, yllettiin Hietarannassa ja Seurasaaressa.

Aivan samoihin lukemiin ei päästä Suomen pohjoisimpien rantojen äärellä, mutta sielläkin tarkenee hyvin. Oulun Nallikarin uimarannalla veden lämpötilaksi mitattiin tänään 22 astetta.

Porin korkeudella Yyterissä mittari nousi 21 asteeseen. Haminan liepeillä Camping Pitkähiekat kertoo, että virallinen mittaus on jo viikon takaa, 23 astetta. Odotettavissa on, että tämän viikon mittauksessa asteet lisääntyvät.

Järvetkin hyvin lämpimiä

Myös järvilämpötilat hellivät vesipetoja. Monissa järvissä on tänään päästy jopa yli 26 asteen ja rikottu paikallisia uimaveden lämpöennätyksiä. Esimerkiksi Päijänteen Sysmässä uidaan nyt 26,4-asteisessa järvivedessä.

– Näin lämpimiä vedet ovat olleet näin laajalla alueella viimeksi vuonna 2003, sanoo hydrologi Johanna Korhonen Suomen ympäristökeskuksesta.

Virallista uimavesien lämpöennätystä ei vielä kuitenkaan ole rikottu, se on vuodelta 1988. Silloin Pirkanmaalla Jalantijärvessä lämpömittari nousi peräti 28,8 asteeseen.

Mittaukset aamulla

Viralliset lämpötilat mitataan aina varhain aamulla, joten uimareiden kokema veden lämpö on jo iltapäivään mennessä korkeampi etenkin pienillä järvillä.

– Ei ole mikään ihme, jos monella uimarannalla päästään iltapäivisin lähelle 30 astetta, sanoo Johanna Korhonen.

Lämmön myötä kuitenkin lisääntyy myös sinilevä, jota on havaittu myös suosituilla uimarannoilla järvien ja meren äärellä. Osassa Itämerta ei siis voi uida lainkaan, vaikka veden lämpö olisikin miellyttävän helteinen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.