Mainos

Jaakko ei heittänyt kylmää kiveä – uimavedet nyt kesän tähän asti lämpimimpiä

Viime päivien lämmin sää on lämmittänyt uimavesiä kesän toistaiseksi lämpimimpiin lukemiin.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan tänään on mitattu kesän tähän asti korkein virallinen järven pintalämpötila, Tuusulanjärvellä 21,2 astetta. Aiempi kesän ylin lämpötila oli 4. heinäkuuta mitattu 21,0 astetta Päijänteellä Sysmässä.

– Maan eteläosassa on nyt aamulla mitattu yli 20 astetta kuudella havaintopaikalla. Voi olla, että tiistaina tai keskiviikkona mitataan vielä korkeampia pintaveden lämpötiloja, mutta se riippuu aivan säästä, tuulista ja yölämpötiloista. Todennäköisesti suunnilleen nykyisen kaltaisissa lämpötiloissa ollaan viikko pari, vaikka ilma viilenisikin, sillä järvet jäähtyvät suhteellisesti hitaammin, toteaa hydrologi Johanna Korhonen Suomen ympäristökeskuksesta.

Tuusulanjärven lisäksi yli 20 asteeseen on päästy esimerkiksi Päijänteellä ja Saimaalla.

Pintavesien lämpötilat ovat nyt melko lähellä pitkän ajan keskiarvoja. Esimerkiksi Tuusulanjärvellä pintavesi on 0,8 astetta keskimääräisen yläpuolella.

Vanhan sanonnan mukaan Jaakko heittäisi kylmän kiven järveen heinäkuun lopulla ja vedet alkaisivat viiletä, mutta tänä vuonna niin ei käynyt. Itse asiassa taitekohta osuu tilastojen mukaan keskimäärin vasta elokuun alkuun, viidennen päivän tienoille.

– Lämpimimmillään vedet ovat yleensä heinäkuun lopussa ja elokuun alussa. Ei ole poikkeuksellista, että kesän lämpimimmät lukemat mitataan vasta elokuussa, mutta jos se tapahtuu elokuun puolivälin jälkeen, silloin se on jo harvinaisempaa. Esimerkiksi vuonna 1996 heinäkuu oli kylmä ja kesän korkeimmat veden lämpötilat olivat vasta 19. elokuuta, sanoo Johanna Korhonen.

Virallisiin tilastoihin päätyvät pintaveden lämpötilat mitataan aamuisin kello 8. Johanna Korhosen mukaan lämpiminä ja heikkotuulisina päivinä iltapäivän tai alkuillan lukema voi kuitenkin olla jopa 2-4 astetta aamun lukemaa korkeampi.

Heinäkuussa järvivedet olivat harvinaisen viileitä, 1–3 astetta ajankohdan keskiarvoa kylmempiä.

Suomen vesistöjen pintavesien kaikkien aikojen lämpöennätys on 28,8 astetta. Se on mitattu kesäkuussa 1999 Pirkanmaalla Jalantijärvellä. Nykyään käytössä olevista havaintopaikoista Tuusulanjärvellä on päästy 28,4 asteeseen kesällä 2001.

Katso paikkakuntasi sääennuste MTV:n sääsivustolta.


Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.