Meteorologi hehkuttaa täydellisiä hiihtokelejä "jäätävän kylmässä" säässä – lähiviikkojen paiste takaa, ettei lumitöissäkään tarvitse huhkia: Katso ennuste paikkakunnallesi!

Pakkanen paukkuu etelää myöden – Vihdissä mitattiin 27 pakkasastetta 3:27
Pakkanen paukkuu etelää myöten – Vihdissä mitattiin 27 pakkasastetta.

Ulkona ei tarvitse pitkään olla, että voi todeta pakkaslukemien pyörivän kovin alhaalla. Saman havainnon voi tehdä meteorologi Miina Mannisen sääkartoilta.

Jos sääennusteita on uskominen, niin tämän viikon hyytäviin pakkaslukemiin on syytä tottua.

– Alkava viikko tulee olemaan varmasti se kaikista kylmin. Matalapaineet, jotka voisivat teoriassa tuoda meillekin lauhempaa keliä, pysyvät Suomen eteläpuolella, meteorologi Miina Manninen sanoo.

– Ensi viikko tulee olemaan varmasti jäätävän kylmä, Manninen toteaa.

Poikkeuksellista on se, että pohjoisessa on tällä hetkellä hieman leudompaa kuin etelässä. Tämä johtuu pitkälti siitä, että etelässä sää on ollut selkeä, kun taas pohjoisessa on katseltu pilviä.

– Ennustamisen kannalta pilvilautta on tosi kiusallinen. On mahdotonta ennustaa, missä kohdin se on sunnuntaina tai onko sitä edes. Jos pilvisyys menee väärin, niin lämpötilat voivat heittää kymmenellä asteella.

– Viikonlopun kartat ovat vähän suuntaa antavia, Manninen myöntää.

Tuuli kiristää pakkasta

Viikonloppu on tulossa, mitä on lupa odottaa?

– Samalla kaavalla mennään. Aurinkoa kuitenkin on. Nyt on uutta lunta ja täydelliset hiihtokelit, mutta pakkasta pitää sietää, Manninen kertoo.

Mannisen mukaan tänään on todennäköisesti viikonlopun kylmin päivä.

– Pohjoisesta puhaltava tuuli myös lisää pakkasen purevuutta. Ei tarvitse olla kuin 2–4 metriä sekunnissa, niin se lisää pakkastuntumaa 5–10 astetta.

Talvilomalla hiihtokelit

Helmikuussa ovat luvassa hiihtolomat. Kuukausiennuste lupaa ainakin tuleville viikoille lisää kylmää. Tällä on tietysti se etu, että lumet pysyvät varmasti etelässäkin hiihtolomaviikkojen ajan.

Mannisen mukaan pitää mennä taaksepäin useampi vuosi, että etelässä on ollut näin hyvä lumitilanne.

Kovimpien lumitöiden suhteen on tulossa tauko ainakin joksikin aikaa.

– Kevyitä pakkaslumisateita voi tulla melkein missä päin maata tahansa, mutta silloin lunta sataa sentti tai pari. Esimerkiksi ensi viikolla ei ole yhtään sadealuetta.

Katso viiden vuorokauden ennuste yli 100:lle paikkakunnalle!

Lue myös:

    Uusimmat