Metalliliiton Riku Aalto nousemassa uuden Teollisuusliiton johtoon

Metalliliiton sosiaalidemokraattinen valtuustoryhmä esittää, että Metalliliiton nykyinen puheenjohtaja Riku Aalto valittaisiin uuden Teollisuusliiton puheenjohtajaksi.

Uudelle liitolle valitaan puheenjohtaja toukokuussa. Teollisuusliittoon on määrä syntyä, kun Metalliliitto, TEAM ja Puuliitto yhdistyvät.

Aalto valittiin SAK:laisen Metallin puheenjohtajaksi ensimmäistä kertaa vuonna 2008.

Aalto vastasi lähtevänsä mielellään vetämään uutta liittoa, jos liittokokous niin päättää.

– Uusi liitto tarvitaan juuri sen takia, että työmarkkina on nyt murroksessa. Koko meidän järjestelmämme on kovassa paineessa, ja sen takia tarvitsemme vahvaa edunvalvontaa teollisuuspuolella, Aalto sanoi STT:lle.

Ensimmäisen varapuheenjohtajan tehtävään on pyydetty Metalliliiton nykyistä liittosihteeriä Turja Lehtosta. Häntä pyysi ehdokkaaksi joukko liiton vasemmistoliiton edustajia. Teollisuusliittohanketta käsiteltiin tänään Metalliliiton ylimääräisessä valtuustokokouksessa, joka kävi läpi uuden liiton perustamisen valmistelua. Virallisia päätöksiä ei vielä tehty.

Mukaan lähtevien liittojen liittokokoukset tekevät lopulliset yhdistymispäätökset 17.–18. toukokuuta.

Metalliliitto on mukaan lähtevistä liitoista selvästi suurin. Uuteen liittoon tulisi 226 000 jäsentä, ja se edustaisi liki neljännestä SAK:n jäsenmäärästä. Liitto solmii 33 työehtosopimusta 17 eri työantajaliiton kanssa. Aalto uskoi, että isosta liitosta olisi hyötyä myös pienten sopimusten alla työtä tekeville.

– Meillä on sellainen kokemus, että pienemmät sopimusalat saavat parempia työehtoja, kun on isompia matkassa mukana puolustamassa työehtoja.

Uutta liittoa perustamassa oli alun perin myös Paperiliitto, mutta se ilmoitti viime vuoden lopulla irtautuvansa hankkeesta.  

Lue myös:

    Uusimmat