Mainos

Metalliliiton Aalto: Vaikea päätös, mutta jäsenten parhaaksi – "Yritysten aika kantaa vastuunsa"

3:11

Metalliliiton valtuusto on hyväksynyt kilpailukykysopimuksen äänin 32-24 käsiäänestyksellä. Päätös sinetöi kilpailukykysopimuksen, jota on yritetty saada aikaan kuluneet 13 kuukautta.

Kaikki keskusjärjestöt ovat ilmoittaneet olevansa mukana sopimuksessa, kun Metalliliittokin saadaan siihen. Sopimuksen kattavuudeksi tulee EK:n mukaan 87 prosenttia, eli hallituksen lupaamat veronkevennykset ovat näillä näkymin 415 miljoonaa euroa ensi vuoden budjetissa.  

Metalliliiton hallituksen puheenjohtaja Riku Aalto uskoo, että päätös toimii jäsenten parhaaksi.

– Kokonaisuudessaan tämä oli hyvä päätös, sillä toisessa vaakakupissa oli niin paljon. Nyt eletään tämän kanssa, pulinat pois, päätös on tehty. 

Aalto ymmärtää myös yksittäistä metallimiestä.  

– Ei tämä mikään helppo ratkaisu ollut, ja sitä voi olla vaikea ymmärtää. 

– Liiton johdolla oli kuitenkin sellainen käsitys, että tämä oli parempi vaihtoehto kuin esimerkiksi lapsilisien ja työttömyyskorvausten leikkaaminen, jota olisi ollut vaikea selittää, Aalto sanoo.  

Aalto odotti tiukkaa äänestystä. 

– Oli odotettavissa äärimmäisen tiukkaa keskustelua. Koko ajan on ollut tiedossa, että pakettiin liittyy suurta kriittisyyttä. Luottamusta ei hirveästi hallituksen toimiin täällä ole.  

Hyväksyminen kovan paineen alla

Liiton valtuuston kokouksessa ei kuultu ainuttakaan puheenvuoroa, jossa kilpailukykysopimusta olisi pidetty hyvänä asiana. Hyväksymistä vastustaneissa puheissa väläyteltiin jopa liittokierrosta ja työtaisteluvalmiuden nostamista. 

Lopulta avoimessa käsiäänestyksessä voiton vei kuitenkin näkökanta, jonka mukaan sopimuksen hyväksyminen on pienempi paha kuin kilpailukykysopimuksen kaataminen. 

– Uskon, että tämä toimii jäsenten parhaaksi, koska toisessa kupissa oli niin paljon meille hankalampia asioita, Aalto sanoi. 

Valtuusto hyväksyi kilpailukykysopimuksen mukaisen lisäpöytäkirjan liiton työehtosopimukseen kovan paineen alla. Kaikki keskusjärjestöt ilmoittivat olevansa mukana sopimuksessa, jos Metalliliittokin saadaan siihen. 

Aallon mukaan vastakkaisen päätöksen seuraukset olisi sälytetty Metalliliiton niskaan. 

– Miten olisi syksyllä selitetty, että hallitus valmistelee lakeja, joilla yleissitovat työehtosopimukset menettävät merkityksensä. Saati sen, että työttömyysturvaleikkauksia olisi tehty lisää tai lapsilisiä heikennetty. Se kaikki olisi leivottu osaksi Metalliliiton päätöksentekoa. 

"Yritysten aika kantaa vastuunsa"

Aalto myös painotti, että yritysten ja hallituksen täytyy nyt kantaa vastuunsa.

Aallon mukaan työnantajien pitää nyt näyttää, että kilpailukykysopimuksen tavoitteet, muun muassa tilausten lisääntyminen toteutuvat. Jos ei niin ehkä tällaisten sopimusten aika on ohi, Aalto sanoi. 

Hän myös peräänkuulutti yrityksiltä investointeja. Hallitukselta hän odotti, että lupauksista pidetään kiinni.   

2:40

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.