Merkittäviä vaikutuksia unen laatuun – 5 hyvää syytä vaihtaa nukkumisasento vasemmalle kyljelle

Missä asennossa sinä nukut yösi? Yksi nukkumisasento on tutkitusti ylitse muiden. 

Kuten me kaikki tiedämme, unen määrällä ja laadulla on yhteys niin henkiseen kuin fyysiseenkin hyvinvointiin. Mutta tiesitkö, että myös nukkumisasennolla voi olla erittäin ratkaiseva rooli hyvinvointisi kannalta.

Tutkimukset osoittavat, että vasemmalla kyljellä nukkuvat ovat terveempiä ja nukkuvat paremmin kuin oikealla kyljellä yönsä viettävät.  Jos siis etsit hyvää yöunta, kannattaa vasemmalla kyljellä nukkumistaharkita. 

Tehostaa haitallisten aineiden poistumista kehosta

Vasemmalla kyljellä nukkuminen mahdollistaa sen, että kuona-aineet poistuvat kehostasi tehokkaasti. Imunesteet kulkevat paremmin vasemmalla kyljellä nukuttaessa, ja samalla suodattavat tehokkaasti vieraita ainesosia kehostasi. Oikealla kyljellä nukkuminen sen sijaan vähentää imunestejärjestelmän tehokkuutta.  

Tässä asennossa nukkuminen voi tutkitusti tehostaa myös aivojen toimintaa. 

Parantaa ruoansulatusta

Ruoansulatuksen ja vasemmalla kyljellä nukkumisen välistä yhteyttä kuvaa parhaiten yksi sana, nimittäin painovoima. Vatsamme sijaitsee kehomme vasemmalla puolella, joten vasemmalla kyljellä nukkuessa vatsa, mutta myös haima ovat luonnollisemmassa asennossa kuin oikealla kyljellä nukuttaessa. Näin ollen haiman entsyymit ja ruoansulatus pysyvät toiminnassa koko yön.

Hyväksi raskaana oleville

Vasemmalla kyljellä nukkuminen voi auttaa raskaana olevia naisia monella tapaa. Se auttaa tutkitusti vähentämään selkään kohdistuvaa painetta, sekä lisää veren virtausta kohtuun ja sikiöön, mutta myös munuaisiin. Näistä syistä lääkärit usein suosittelevat, että raskaana olevat naiset nukkuisivat mahdollisimman paljon vasemmalla kyljellään.

Närästys vähenee

Journal of Clinical Gastroenterology-julkaisussa esitelty tutkimus vahvistaa, että vasemmalla kyljellä nukkuminen voi vähentää happorefluksin oireita, eli suomeksi närästystä. Tämä johtuu jo edellä mainitusta tosiasiasta, eli vatsan sijainnista. Vasemmalla kyljellä makaamista kannattaa kokeilla myös silloin, jos kamppailet aterian jälkeisestä närästyksestä. Jo kymmenen minuutin kyljellä makaaminen voi auttaa vähentämään oireita.

Selkäkivut lievenevät

Ihmiset jotka kärsivät kroonisesta selkäkivusta voivat hyötyä vasemmalla kyljellä nukkumisesta. Tämä asento lievittää tehokkaasti selän painetta, jolloin olo paranee ja hyvien yöunien mahdollisuus kasvaa.

Hyvän nukkumiasasennon löytämisen kanssa kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että uni on hyvin yksilöllistä ja riippuvainen monesta tekijästä, kuten patjan ominaisuuksista ja mahdollisista terveyteen liittyvistä ongelmista.

Lähde: Lifehack

Lue myös:

    Uusimmat