Mainos

Merkel vahvoilla reilu kuukausi ennen Saksan liittopäivävaaleja

Kristillisdemokraatit (CDU/CSU) näyttävät säilyttävän helposti suurimman puolueen aseman Saksan liittopäivävaaleissa. Päähaastaja ja nykyinen hallituskumppani sosiaalidemokraatit (SPD) on kannatusmittauksissa selvästi jäljessä.

Jos asetelma pysyy ennallaan, Angela Merkel jatkaa liittokansleria myös reilun puolentoista kuukauden kuluttua pidettävien vaalien jälkeen. Vielä viime keväänä SPD:n Martin Schulz näytti kykenevän haastamaan neljännelle kaudelle pyrkivän Merkelin.

Kristillisdemokraatit ja SPD ovat yhä selvästi Saksan kaksi pääpuoluetta, mutta niiden asemat eivät juuri näytä vahvistuvan syyskuun vaaleissa. Sen sijaan äänet jakautuvat laajemmalle, ja liittopäiville on nousemassa pääkaksikon lisäksi neljä muuta puoluetta nykyisten kahden sijaan.

Täysin uusi tulokas parlamenttiin on EU-vastainen oikeistopopulistinen Vaihtoehto Saksalle (AfD), jolle povataan noin kahdeksan prosentin äänisaalista. Puolueen aiempi kova noste on kuitenkin hiipunut sisäisten välienselvittelyjen ja Saksan maahanmuuttotilanteen rauhoittumisen myötä.

Äänikynnys edustajien saamiseksi liittopäiville on Saksassa viisi prosenttia.

Vaalitaistelu ei ole Saksassa vielä päässyt kunnolla käyntiin. Merkelin ensimmäiset vaalitilaisuudet ovat ohjelmassa ensi viikonloppuna, ja SPD:n Schulz aloittaa myöhemmin. Saksalaiset eivät valitse liittokansleria suoraan, vaan valinta tehdään liittopäivillä. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.