Saksassa viimeiset osavaltiovaalit ennen syksyn liittopäivävaaleja – AfD lähellä syrjäyttää kristillisdemokraatit

Saksan hallitus haluaa kaikkien osavaltioiden noudattavan samoja rajoituksia ja sulkuja - kirjeenvaihtaja kertoo, mitä tämä käytännössä tarkoittaa 2:10
Saksan hallitus haluaa kaikkien osavaltioiden noudattavan samoja rajoituksia ja sulkuja - kirjeenvaihtaja kertoo, mitä tämä käytännössä tarkoittaa.

Saksassa maan itäosassa sijaitsevassa Saksi-Anhaltissa äänestetään tänään edustajat osavaltion parlamenttiin.

Laitaoikeistoa edustava Vaihtoehto Saksalle -puolue (AfD) on mielipidekyselyiden perusteella jopa lähellä syrjäyttää kristillisdemokraatit Saksi-Anhaltin suurimman puolueen asemasta. Tämä olisi paha takaisku kristillisdemokraattien liittokansleriehdokkaalle Armin Laschetille.

Vaikka AfD nousi suurimmaksi puolueeksi 2,2 miljoonan asukkaan Saksi-Anhaltissa, valtaannousua se ei puolueelle merkitse, sillä yksikään muu puolue ei suostu tekemään yhteistyötä äärioikeistolaisena pidetyn AfD:n kanssa.

Koko Saksan alueella voimakkaasti kannatustaan lisänneet vihreät näyttävät olevan matkalla vaalivoittoon myös Saksi-Anhaltissa. Entisen Itä-Saksan alueella vihreiden kannatus on ollut vähäisempää kuin muualla maassa, missä puolue kamppailee suurimman puolueen asemasta kristillisdemokraattien (CDU/CSU) kanssa.

Kristillisdemokraattinen liittokansleri Angela Merkel väistyy Saksan johdosta syyskuun vaalien ja lähes 16 vuotta jatkuneen valtakauden jälkeen. Vielä alkuvuodesta CDU/CSU oli Saksan ylivoimaisesti suosituin puolue, mutta kompurointi koronapandemian hoidossa ja puolueen poliitikkoja koskeneet useat skandaalit romahduttivat kannatuksen.

Saksi-Anhaltin aluevaalit ovat viimeiset ennen syyskuussa pidettäviä Saksan parlamentin eli liittopäivien vaaleja.

Lue myös:

    Uusimmat