Mainos

USA:n ja EU:n vapaakauppasopimus jäihin – Merkel: TTIP-sopimusta ei solmita

TTIP-kauppasopimusta ei solmita, sanoo Saksan liittokansleri Angela Merkel. Asiasta uutisoi uutistoimisto AFP.

Kiistelty sopimus olisi vapauttanut kauppaa EU:n ja USA:n välillä. Merkel kertoi asiasta lehdistötilaisuudessa Yhdysvaltojen presidentin Barack Obaman kanssa. Merkelin mukaan sopimusta ei solmita, koska Yhdysvaltojen presidentiksi nouseva Donald Trump vastustaa vapaakauppasopimusta. 

Merkel kuitenkin sanoi lehdistötilaisuudessa, että sopimusta ei haudata lopullisesti. Hänen mukaansa on todennäköistä, että vapaakauppasopimukseen palataan vielä jonain päivänä.

Merkel sanoo olleensa aina vahvasti sitoutunut TTIP-sopimuksen solmimiseen Yhdysvaltain kanssa.  

– Olemme edistyneet neuvotteluissa paljon, mutta (sopimusta) ei solmita nyt. Olen varma, että jonain päivänä voimme palata siihen, hän sanoi Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa Berliinissä.  

EU-maiden puolesta neuvotteluja on käynyt Euroopan komissio, joka myönsi viime viikolla, että neuvottelut on pantava jäihin Yhdysvaltain vallanvaihdoksen takia. Kauppakomissaari Cecilia Malmström ei kuitenkaan halunnut haudata neuvotteluja lopullisesti, koska hänen mukaansa Trumpin kanta TTIP-sopimukseen on epäselvä.

Malmströmin mukaan Trump ei maininnut vaalikampanjansa aikana kertaakaan TTIP-neuvotteluja. Trumpin vapaakaupan vastainen kritiikki on kohdistunut ennen muuta Aasian halpatuontiin.

Myös Yhdysvaltain vapaakauppasopimus Kanadan ja Meksikon kanssa on saanut Trumpilta kyytiä.

Obama on parhaillaan jäähyväiskiertueella Euroopassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.