Merkel lupailee päätöstä Lufthansan pelastamisesta "pian"

Lufthansa neuvottelee parhaillaan velkajärjestelystä – Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola kertoo, miten tiukalta saksalaislentoyhtiön tilanne vaikuttaa 3:07
Video: Saksalainen Lufthansa neuvottelee parhaillaan velkajärjestelystä – Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola kertoo, miten tiukalta lentoyhtiön tilanne vaikuttaa

Saksan liittokansleri Angela Merkelin mukaan päätös lentojätti Lufthansan pelastuspaketista voi tulla pian.

Maan hallitus ja koronakriisistä kärsinyt yhtiö ovat keskustelleet asiasta viikkojen ajan.

Merkel sanoi Berliinissä, että päätöstä voidaan odottaa pian, mutta sen pitää valmistua ensin. Hän ei suostunut kommentoimaan väitettä, jonka mukaan Saksa oli tehnyt uuden tarjouksen Lufthansan johdolle.

Der Spiegel -lehden mukaan Saksan hallitus on tarjonnut yhtiölle yhdeksän miljardin euron tukea, jonka vastineeksi valtio saisi neljänneksen omistusosuuden yhtiöstä sekä kaksi paikkaa sen hallintoneuvostosta. Myöskään Lufthansa ei ole kommentoinut mediatietoa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan kysymys valtion edustuksesta yhtiössä on jakanut Saksan hallitusta. Merkelin edustamissa kristillisdemokraateissa asiaa on vastustettu, mutta sosiaalidemokraateissa kannatettu. SPD toivoo voivansa vaikuttaa mahdollisiin irtisanomisiin sekä ympäristötavoitteisiin.
Lufthansan ja valtion välisten neuvotteluiden olemassaolo vahvistettiin kaksi viikkoa sitten.

Talousministeri Peter Altmaier sanoi tuolloin, että Lufthansa on osa Saksan elinkeinoelämän "perintöhopeita" ja ettei hallitus aio sallia arvokkaiden saksalaisyhtiöiden päätyvän koronakriisin takia alennusmyyntiin.

Myös muita lentoyhtiöitä pelastettu ympäri maailmaa

Lentoyhtiö Norwegianin pelastushanke sai keskiviikkona jatkoa, kun yhtiö kertoi, että Kiinan valtion omistamasta leasing-yhtiöstä BOC Aviationista tulee sen suuromistaja.

Uutistoimisto NTB:n mukaan kiinalaisyhtiö saa lähes 13 prosenttia Norwegianin omistuksesta järjestelyssä, jossa sen leasing-sopimuksia muunnetaan osakkeiksi.

Velkojen uudelleenjärjestely oli ehtona sille, että Norjan valtio myöntää Norwegianille vajaan kolmen miljardin kruunun eli noin 300 miljoonan euron lainan. Norwegian kertoi lainan varmistumisesta keskiviikkona.

Kiinan valtio on BOC Aviationin taustalla pitkän yritysketjun kautta, Norwegian kertoi pörssitiedotteessaan.

Lue myös:

    Uusimmat