Mainos

Merkel ensimmäisellä valtiovierailullaan

Ranskassa ja Belgiassa vierailleen liittokansleri Angela Merkelin mukaan Saksa haluaa säilyttää tiiviit suhteet Ranskaan, mutta kehittää niitä lisää myös Yhdysvaltoihin.

Saksan uusi liittokansleri Angela Merkel on tehnyt ensimmäisen valtiovierailunsa. Merkel matkusti aluksi Pariisiin Ranskaan ja myöhemmin illalla Brysseliin Belgiaan.

Ranskan presidentti Jacques Chirac otti Merkelin lämpimästi vastaan suutelemalla häntä kädelle Élyseepalatsin edustalla. Johtajat nauttivat palatsissa lounaan. Merkel ja Chirac sanoivat lyhyen lounastapaamisen jälkeen, että Ranskan ja Saksan tiiviit suhteet ovat tärkeitä Euroopalle.

- Kysymys ei ole rituaalista, vaan perinpohjaisesta vakaumuksesta, Merkel kertoi Ranskan-vierailunsa merkityksestä.

- Tulemme näkemään muutaman kuukauden aikana, tuovatko naiselliset vaistoni mitään Ranskan ja Saksan välisiin suhteisiin, hän jatkoi.

Merkel kutsui Chiracin vastavierailulle Saksaan joulukuussa.

Myös Saksan edellisten liittokanslereiden Gerhard Schröderin sekä Helmut Kohlin ensimmäiset valtiovierailut suuntautuivat Ranskaan. Chirac ja Schröder olivat vahvoja liittolaisia ja vastustivat Yhdysvaltain johtaman liittouman sotatoimia Irakissa, mikä viilensi transatlanttisia suhteita.

Merkel haluaa hyvät suhteet Yhdysvaltoihin

Ranskan jälkeen Merkelin matka jatkui Belgiaan. Merkel sekä hänen mukanaan matkustava Saksan uusi ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier lensivät Pariisista Brysseliin. Siellä Merkel tapasi mm. Naton pääsihteerin Jaap de Hoop Schefferin.

Brysselissä Merkel kertoi haluavansa kehittää Saksan ja Yhdysvaltain välisiä suhteita. Välit heikkenivät Saksan vastustettua entisen liittokansleri Gerhard Schröderin kaudella voimakkaasti Yhdysvaltain johtamaa sotaa Irakissa.

- Uskoakseni suhteita Saksan ja Yhdysvaltain välillä voidaan kehittää, Merkel sanoi tavattuaan pääsihteeri Jaap de Hoop Schefferin.

Merkel korosti myös, ettei Saksa osallistu Irakin sotilashenkilöstön kouluttamiseen Irakissa. Yhdysvaltain johtama liittoutuma on Merkelin mielestä keskeinen tekijä turvallisuuskysymysten hoitamisessa.

Torstaina Merkel jatkaa matkaansa Lontooseen tapaamaan Britannian pääministeriä Tony Blairia.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.