Mainos

Merivoimat aloittaa miljardiluokan kalustonuusinnat

Suomi aloittaa Merivoimien vanhentuvien aluksien korvaamisen. Seitsemän vanhan aluksen tilalle on tarkoitus hankkia neljä uutta, puolustusministeriö tiedottaa.

Merivoimien nykyisistä taistelualuksista kuuden elinkaari päättyy 2020-luvun puolessa välissä.

Kyseessä ovat 1990-luvulla rakennetut neljä Rauma-luokan ohjusvenettä sekä 1990-luvun alussa rakennetut kaksi Hämeenmaa-luokan miinalaivaa. Poistuvien alusten elinkaarta ei voida enää jatkaa kustannustehokkaasti.

Pohjanmaa romuksi, myyntiin tai museoon

Miinalaiva Pohjanmaa on jo poistunut käytöstä. Se joko myydään, romutetaan tai museoidaan. Pohjanmaa on valmistunut vuonna 1978.

Hankkeen suunnittelu ajoittuu arviolta vuosille 2015-2018 ja laivojen rakentaminen vuosille 2019-2024.

– Alusten on kyettävä valvomaan merialuetta veden pinnalla, veden alla ja ilmatilassa sekä käyttämään aseita mahdollisia uhkia vastaan. Taistelujärjestelmän tarkka kokoonpano selviää suunnittelun edetessä, kertoi Merivoimien komentaja, kontra-amiraali Kari Takanen.

Alukset suunnitellaan ensisijaisesti kotimaan puolustuksen tarpeisiin, ja niillä on kyettävä operoimaan myös talvella. Aluksilla voidaan osallistua myös kansainväliseen kriisinhallintaan.

Hankittavat alukset muodostavat valmistuttuaan meripuolustuksen rungon. Niiden on tarkoitus olla käytössä vuodesta 2025 eteenpäin.

Uusien alusten käyttöikä on noin 35 vuotta ja ne maksavat noin 1,2 miljardia. Rahoituksesta päättää budjettivaltansa nojalla eduskunta.   

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.