Puolustusvoimat hankkii tuleviin Pohjanmaa-korvetteihin Naton käytössä olevia moderneja amerikkalaisia ohjuksia

Puolustusvoimat ei suunnittele dronejoukkoja 0:49
Puolustusvoimat ei suunnittele drone-joukkoja

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) valtuutti torstaina Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen hankkimaan ITO2-ilmatorjuntaohjusjärjestelmät Pohjanmaa-luokan korvetteihin, jotka rakennetaan merivoimien Laivue 2020 -hankkeessa.

Neljään rakennettavaan alukseen hankittava järjestelmä koostuu ESSM-ilmatorjuntaohjuksista, laukaisinyksiköistä ja muista lisävarusteista. ESSM on Nato-maiden käyttöön suunniteltu keskimatkan ohjus, jota valmistaa amerikkalainen Raytheon.

Alukset Suomesta, aseet muualta

Kaupassa hankittavien ohjusten määrä ei ole julkista tietoa. Hankinta toteutetaan valtioiden välisellä kaupalla Yhdysvaltojen puolustushallinnolta, ja sen arvonlisäverottomaksi hintalapuksi kerrotaan 83 miljoonaa euroa.

Rakennettavat neljä monitoimikorvettia korvaavat seitsemän merivoimien käytöstä poistuvaa taistelualusta. Itse alukset on tarkoitus rakentaa Suomessa huoltovarmuussyistä, mutta aseistus ja sensorit hankitaan ulkomailta. Alukset luovutetaan puolustusvoimille vuosina 2023–2025.

Pohjanmaa-luokan alusten rakentamisen ja asejärjestelmien hankinnan neuvottelut jatkuvat edelleen. Puolustusvoimien mukaan sopimuskokonaisuuden viimeisteleminen usean osapuolen kanssa on vaatinut odotettua enemmän aikaa.  

Lue myös:

    Uusimmat